Companii

GdF, depozit subteran de gaze cu Salrom

15.05.2008, 19:30 44

Gaz de France, actionarul majoritar al Distrigaz Sud, spune ca a ajuns la un acord cu Salrom pentru realizarea unui depozit subteran de stocare a gazelor in cavitati saline in care ar putea investi pana la 300 de milioane de euro in urmatorii doi ani. Capacitatea de stocare a depozitului ar putea varia intre 200-400 de milioane de metri cubi de gaze.
"Am incheiat cu Salrom, in ianuarie, un memorandum de intelegere pentru finalizarea studiilor de proiect, pentru a confirma fezabilitatea constructiei unui depozit de gaze in cavitati saline, la o locatie din Transilvania. Este primul astfel de proiect din Romania", a declarat seful de proiect din GdF, Tristan Bosser, citat de Mediafax. In functie de capacitatea aleasa, investitia ar putea varia intre 150-300 de milioane de euro.
Capacitatile de inmagazinare ale GdF pe piata locala se ridica in prezent la 40 de milioane de metri cubi la Amgaz si 300 de milioane de metri cubi la Depomures, care vor ajunge pana in 2015 la 300 de milioane de metri cubi, respectiv 600 de milioane de metri cubi de gaze.
Totodata, GdF a precizat ca se afla in prezent in negocieri cu zece dezvoltatori de parcuri eoliene pentru incheierea unor parteneriate sau achizitia de proiecte de productie a electricitatii din astfel de surse regenerabile in Romania, acorduri care vor fi semnate in acest an.
"Avand in vedere ca in Romania sunt doar 7 MW instalati in centrale eoliene, toate proiectele de acest fel vor fi greenfield. GdF urmareste atat achizitii, cat si semnarea de parteneriate", a declarat directorul de dezvoltare al GdF Romania, Tanguy Moulin-Fournier. Acesta nu a precizat numele firmelor cu care se afla in negocieri si nici capacitatea instalata pe care aceste proiecte o cumuleaza.
GdF intentioneaza sa dezvolte, pana in 2012, centrale eoliene cu o capacitate totala de 1.000 MW in mai multe tari, printre care si Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24