Companii

Gemisa va lansa un fond de investitii pentru proiecte mari

07.06.2007, 18:54 20

Actionarii Gemisa Investments, fond de investitii cu capital privat de risc, intentioneaza sa lanseze in aceasta toamna, un fond de investitii pentru proiectele de mai mari dimensiuni, urmand ca Gemisa sa targeteze in continuare "start-up-urile" si afacerile de mici dimenisiuni.
"Cu acest fond (Gemisa - n.red) ne-am limitat la companiile de dimensiuni mici, care vor ramane in continuare targetul nostru principal. Noul fond este pentru proiecte de dimensiuni mai mari, si speram ca pana in toamna (data preconizata a lansarii - n.red) sa ajungem la 100 mil. euro", a declarat Dragos Rosca, director executiv Gemisa Investments.
In ceea ce priveste proiectele aflate deja in portofoliul fondului, Rosca a precizat ca niciunul nu a ajuns la maturitate. "Atunci cand o companie ajunge sa creasca cu 15-20% pe an ne gandim sa o vindem. Pentru noi un ritm rapid de crestere inseamna mai mult de 25%, iar mai jos de acest procent afacerea nu mai este interesanta", a precizat Rosca.
In prezent, printre companiile din portofoliul Gemisa se numara Miniblu, Egibo, Optical Network sau Sport Distribution Group.
"In prezent avem negocieri pentru trei-patru deal-uri, si speram ca pana la sfarsitul acestui an sa finalizam unul sau doua dintre acestea", a mai spus Rosca. Anul trecut, Gemisa a cumparat pachetul integral de actiuni al companiei Egipo, proprietara lantului de magazine Gipo, specializata pe agrement si pescuit. Potrivit acestuia structura de actionariat a Gemisa este formata din alte trei companii de investitii, fiind "structura tipica de actionariat a unui fond de investitii".
Gemisa Investments a achizitionat 45% din actiunile Centrului Medical Diagnosis , in urma unei tranzactii de 1,5 mil. euro, care a presupus atat o achizitie de actiuni (40-45% din valoarea deal-ului), o majorare de capital (40-45%), restul fiind reprezentat de fuziunea cu Cristal Diagnostics, clinica detinuta de Gemisa Investments. Conducerea va fi asigurata de Cristina Manea.
"Nu ne-am planificat un termen clar pentru exit, perioada de maturitate pentru aceasta investitie fiind de aproximativ trei ani", a mai spus Rosca.
Centrul Medical Diagnosis a incheiat anul 2006 cu afaceri de 1,1 mil. euro, iar pentru acest an si-a bugetat afaceri de 1,6 mil. euro. Investitiile programate pana in 2010 sunt de 5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO