Grupul Stada în România, care pune pe piaţă produse farmaceutice şi construieşte o fabrică de medicamente în Turda, Cluj, a încheiat anul 2022 cu afaceri de 247 mil. lei, o creştere de 37% faţă de anul anterior, din datele companiei.
„Creşterea vine din lansarea de produse noi, ne-am extins portofoliul de produse de tip speciality care, destinate oncologiei, hematologiei. Am adus inclusiv produse de tip biosimilar. În acelaşi timp, Stada a lansat şi produse inovative, destinate parkinsonului, două produse destul de importante. Creşterea vine şi din portofoliul de tip OTC, produse care sunt cunoscute de consumatori, cum ar fi Hepathrombin, Minimarţieni, Urinal”, a spus Mihai Fugarevici directorul general al Stada România.
Grupul Stada operează pe piaţa din România prin Stada M&D (operaţiunile de vânzare produse farmaceutice) şi Stada Hemofarm (laborator de testare produse farmaceutice şi auditare calitate). Stada M&D estimează afaceri de 188,8 milioane lei în 2022, în creştere cu 32% faţă de anul precedent. Rezultatele sunt neauditate şi reprezintă pentru prima dată raportarea cumulată cu vânzările SC Walmark SRL, după finalizarea absorbţiei entităţii la nivel local.
Laboratorul de testare Stada Hemofarm a încheiat anul 2022 cu afaceri de 58,2 milioane lei, în creştere cu 63% faţă de anul 2021. Pentru anul 2023 compania are în plan o investiţie de 2 mil. euro pentru extinderea unităţii şi creşterea numărului de testări.
În total, în România, Stada are peste 200 de produse distincte în portofoliu, din zona consumer healthcare – OTC-uri (medicamente fără reţetă), suplimente alimentare, dispozitive medicale, dar şi produsele eliberate cu prescripţie, de tip Rx - inovative, biosimilare, generice.
Grupul Stada este unul dintre cele mai mari companii farmaceutice din Germania şi a intrat pe piaţa românească printr-o subsidiară în anul 1992. Compania a mizat puternic pe dezvoltarea portofoliului de suplimente alimentare, achiziţionând producătorul ceh Walmark în 2019 într-o tranzacţie internaţională. Compania este prezentă în 120 de ţări, având 20 de fabrici.
În România, prezenţa Stada include sediul din Bucureşti, un laborator de testare a produselor în Timişoara, dar şi un depozit de medicamente, tot în Timişoara.
În 2022, compania a anunţat o investiţie de peste 50 mil. euro într-o nouă fabrică de medicamente, amplasată la Turda, lângă Cluj Napoca, una dintre puţinele investiţii în producţia locală de medicamente din ultimii ani. Din suma totală investită la Cluj, 21 de milioane de euro vin din ajutor de stat.
La nivel de grup, Stada a avut vânzări de 3,8 miliarde de euro în 2022, plus 11% faţă de anul precedent, în timp ce EBITDA s-a majorat cu 17%, până la 875 de milioane de euro.