Companii

Gheorghe Hagi a adus la hotelul IAKI din Mamaia un manager „şcolit“ în hotelurile lui Copos

Gheorghe Hagi a adus la hotelul IAKI din Mamaia un manager „şcolit“ în hotelurile lui Copos

Hotelul Iaki încasează 44% din venituri din cazare şi 56% din serviciile de food & beverage. Gheorghe Hagi a investit anul trecut 5,5 mil. euro în modernizarea hotelului Iaki din Mamaia

13.07.2010, 23:35 2128

"Luna iunie a depăşit ca şi cifră de afaceri aceeaşi perioadă aanului 2009. A fost mai bine pentru că ne-am concentrat pe mixul demarketing şi am jonglat mai îndeaproape cu diferitele nişe depiaţă", a declarat Anca Nedea, directorul general al hotelului depatru stele Iaki.
Nedea, 32 de ani, a preluat conducerea hotelului din Mamaia înfebruarie anul acesta. Ea a ocupat în perioada 2007-sfârşitul lui2009 poziţia de director general la hotelurile Europa şi Astoriadin Eforie Nord, deţinute de omul de afaceri George Copos.
Anca Nedea a intrat în grupul Ana Hotels, controlat de Copos, încădin 2002, când se ocupa de evidenţa contabilă a hotelurilor Europaşi Astoria, ulterior fiind avansată ca şef serviciufinanciar-contabil, director executiv, director economic şi înfinal director general.
"Avem un buget dificil într-un an foarte dificil, extrem deimprevizibil, şi într-un sezon supus capriciilor vremii şi alemăsurilor de criză, care se scurtează alarmant", a precizat şefahotelului lui Hagi.
În toată staţiunea Mamaia mai puţin de jumătate din camereleunităţilor de cazare au fost ocupate în iunie, adică circa 9.300 deturişti s-au cazat în medie pe zi, capacitatea totală de cazare înhotelurile din această staţiune fiind de 20.600 de locuri, potrivitAsociaţiei de Promovare a Litoralului Românesc. Cu toate acestea,hotelul Iaki a avut în prima lună de vară un grad mediu de ocuparede 66%, faţă de 60% în mai, 46% în aprilie şi 44% în lunafebruarie.
Anul trecut, hotelul fostului fotbalist Gheorghe Hagi a fostmodernizat în urma unei investiţii de 5,5 milioane de euro, sumăalocată pentru dezvoltarea a 24 de camere, a unui restaurant de 270de locuri, renovării etajelor şi decoraţiunilor interioare. Dincauza lucrărilor de renovare, hotelul a operat anul trecut, până lajumătate lunii iunie, cu 70 de camere. În prezent, unitateaoperează 122 de camere, preţul pe noaptea de cazare în camera dublăfiind de 169 de euro, cu rezervare pe www.booking.com.
"Cei mai multi turişti care s-au cazat în hotel sunt români, daratât acum, cât şi în extrasezon avem şi contracte corporate, dar şicu operatori străini, care ne aduc clienţi din alte părţi alecontinentului şi ale lumii: ruşi, francezi, nemţi, israelieni,egipteni", a menţionat Anca Nedea.
În staţiunea Mamaia nu se cazează mulţi turişti străini, doar 5%din numărul total de turişti care s-au cazat în iunie în unităţilehoteliere fiind turişti străini.
Şefa hotelului Iaki susţine că a semnat contracte cu tour-operatoristrăini, dar şi cu agenţiile de turism de pe piaţă pentru a atragemai mulţi clienţi. "Hotelul este prezent şi pe sistemele de vânzărionline. Strategia pentru această vară înseamnă nu o politicăstabilită în timp, ci urmărirea zilnică a tuturor canalelor devânzări pentru a reacţiona cât mai repede la ce se întâmplă."
Hotelul Iaki încasează 44% din venituri din cazare şi 56% din food& beverage. Anca Nedea precizează că a schimbat strategia pepartea de conferinţe, care s-a concretizat în organizarea de maimulte evenimente.
"Toată lumea a învăţat într-un an şi jumătate că banii nu se maifac uşor şi că acum nu se mai produce ca înainte. Reacţia imediatăa constat în oferte speciale şi folosirea de canale de promovaremultiple", a declarat Anca Nedea, care a mai adăugat că bugetele demarketing trebuie cheltuite cu mai multă atenţie.
Reprezentanţii hotelului nu au precizat valoarea cifrei de afaceriobţinută de hotel anul trecut. "Cifra de afaceri pentru anul 2009nu este elocventă în condiţiile în care în perioada ianuarie-maihotelul a fost închis pentru renovare în vederea aducerii la unnivel de cinci stele şi de aceea nu se doreşte să fie datăpublicităţii", a spus Anca Nedea.
Pe lângă Gheorghe Hagi, printre foştii fotbalişti care mai auafaceri în industria ospitalităţii se numără Adrian Ilie, caredeţine hotelul Ruia din Poiana Braşov. De asemenea, fostulfotbalist Gică Popescu plănuieşte să construiască un hotel de patrustele pe un teren de 5.000 de metri pătraţi în sectorul 1 alCapitalei.
În 2008, hotelul Iaki, înregistrat pe compania Hagi Sport, afinalizat cu o cifră de afaceri de 11,3 milioane de lei (3 milioanede euro) şi cu un profit de circa 500.000 de euro, la 130 deangajaţi, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului deFinanţe.

AFACERI DE LA ZERO