Companii

Grupul german BASF: piata romaneasca este "vedeta in devenire" a Europei

Grupul german BASF: piata romaneasca este "vedeta in devenire" a Europei

Grupul BASF a inaugurat ieri la Ploiesti prima capacitate de productie din Romania, de aditivi pentru beton, in care a investit 2 milioane de euro

29.06.2007, 18:19 91

Grupul german BASF, cel mai mare producator de chimicale din lume, estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 557 de milioane de euro pe piata romaneasca pe cele doua divizii (industrial si petrol si gaze), in crestere cu 60% fata de anul precedent, pe fondul extinderii activitatilor si a cresterii economice.
"Anul acesta estimam o crestere de circa 60% a cifrei de afaceri, datorita oportunitatilor de pe piata romaneasca si extinderii portofoliului de activitati. Cifra de afaceri pe segmentul industrial a ajuns anul trecut la 60 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 63%. Pentru BASF, acest lucru transforma Romania in 'vedeta in devenire' a Europei", a declarat pentru ZF Herbert Frankenstein, directorul Centrului de Afaceri pentru Europa Centrala in cadrul BASF. Pe baza ritmului de crestere de 60% anuntat de companie, afacerile germanilor pe divizia de produse industriale vor ajunge in acest an la 100 mil. euro.
Daca divizia de produse industriale asigura mai putin de 10% din cifra de afaceri a companiei, cea mai mare pondere este detinuta de divizia de petrol si gaze, WIEE Romania, care a realizat afaceri de 497 mil. euro anul trecut. WIEE Romania este subsidiara locala a companiei germane Wintershall, formata in urma unui joint-venture intre BASF si grupul rusesc Gazprom.
Grupul BASF a inaugurat ieri la Ploiesti prima capacitate de productie din Romania, de aditivi pentru beton, in care a investit 2 milioane de euro. "Romania are rate de crestere promitatoare, in special in industria constructiilor - principala noastra tinta. Locatia de la Ploiesti a fost aleasa datorita pozitiei sale, pentru ca putem distribui produsele in intreaga Romanie si in apropiere de Bucuresti", spune Harald Pflanzl, director pentru divizia de adezivi in Europa de Nord in cadrul BASF.
Construirea fabricii, a laboratorului si a birourilor a inceput in iunie 2006 si s-a incheiat in iunie 2007. Fabrica are o capacitate de productie de 5.000 de tone pe an intr-un singur schimb, dar este proiectata pentru a-si majora capacitatea, fie prin adaugarea unor schimburi, fie prin adaugarea unor capacitati de productie suplimentare.
Productia din Romania se adreseaza pietei locale, precum si exportului in Bulgaria si Moldova. "Noua capacitate de productie ne va ajuta nu numai sa depasim rata de crestere a pietei din Romania, dar si sa transformam BASF in principala companie de produse chimice din Romania", precizeaza Pflanzl. Pentru divizia de constructii, BASF Construction Chemicals, Pflanzl estimeaza pentru anul acesta o crestere de 20-30%.
In urma deschiderii noii fabrici, BASF intentioneaza sa reduca la minimum importurile de adezivi si sa asigure cererea de pe piata romaneasca integral din productia locala pentru 2-3 ani.
Printre factorii care au determinat conducerea companiei sa investeasca in dezvoltarea portofoliului de constructii la nivel de grup au fost cererea de cladiri si structuri cu durata de viata mai indelungata, adaptarea rapida a aditivilor pentru betoane la o gama mai larga de cimenturi si agregate.
BASF a deschis prima reprezentanta in Romania in 1968, urmand ca in 1993 sa fie infiintata prima companie, BASF Romania SRL. Grupul german a realizat anul trecut vanzari de 52,6 miliarde de euro, in crestere cu 23%, si are peste 95.000 de angajati. Profitul impozabil (EBIT) a crescut cu 18%, ajungand la 7,2 miliarde de euro. Actiunile BASF sunt tranzactionate la bursele din Frankfurt, Londra, New York si Z?rich, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul companiei.

A semnat cu Dacia
BASF va fi, de anul viitor, furnizor principal de vopsele de caroserie pentru autovehiculele Dacia produse la uzina companiei din Pitesti. Parteneriatul va intra in vigoare la inceputul anului viitor, insa reprezentantii companiei nu au dezvaluit valoarea contractului. Uzina Automobile Dacia, subsidiara Renault, produce modelul Logan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO