Companii

Grupul LaDorna a vandut de 17 milioane de euro

20.02.2004, 00:00 12



Grupul din industria alimentara LaDorna a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 17 milioane de euro, in crestere cu 112% fata de anul precedent cand a avut 8 milioane de euro.



"Pentru acest an estimam ca vom vinde de 28 de milioane de euro. Noi livram circa 48% din cantitatea de lapte in cadrul programului guvernamental <Cornul si Lapte>", a declarat ieri Jean Valvis, presedintele grupului LaDorna.



Piata laptelui se ridica la 5 miliarde de litri anual, insa numai 1,2 miliarde de litri sunt procesati in industria de profil.



"La laptele superior detinem o cota de piata de 85%. Recunoastem ca avem un pret destul de mare dar suntem un brand distribuit in intreaga tara si avem cheltuielile legate de colectare laptelui uriase", sustine Valvis. El spune ca in luna februarie a avut loc o perturbare a aprovizionarii magazinelor cu produse LaDorna din cauza unor probleme legate de achizitionare laptelui de la micii fermieri.



"Traditia fermierilor romani este ca vacile lor sa fete in luna februarie, iar in aceasta perioada vacile nu dau lapte. Pe de alta parte conditiile metereologice ne-au impiedicat sa colectam in mod normal laptele. In plus in acest an mult din laptele acordat scolarilor prin programul guvernamental <Corn cu lapte> ceea ce a dus la o dereglare in aprovizionarea cu lapte pentru produsele destinate pietei", explica Valvis.



LaDorna colecteaza circa 120.000 de litri zilnic de la un numar de 14.000 de mici fermieri din zona Moldovei.



Grupul LaDorna are in derulare un program de sprijinire a micilor fermieri prin care finanteaza cu 1,75 milioane de euro infiintarea unui numar de 50 de ferme de vaci. "O astfel de ferma costa 70.000 de euro din care noi dam jumatate iar statul acorda granturi pentru cealalta jumatate. Noi ne vom recupera banii din laptele pe care il vom lua de la aceste ferme", spune Valvis.



Grupul LaDorna a lansat ieri LadyMilk, un lapte bogat in calciu si vitamina D3, un produs special destinat femeilor si a carui imagine este fosta mare gimnasta, Nadia Comaneci.



Grupul LaDorna este format de Dorna Lactate si Dorna Branzeturi, Dorna SA, LaDorna Agri si Narcisa Production si produce lapte, smantana, svaiter si unt.



Programul investitional din 2003-2004 prevede alocare a 16 milioane de euro in principal pentru lansarea de noi produse si sustinerea fermierilor.



Principalii sai competitori sunt Danone, Hochland, Friesland, Covalact si ProdLacta.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO