Companii

Grupul Marex a intrat în insolvenţă cu datorii de 100 mil. euro din cauza lipsei de lichidităţi

Grupul Marex a intrat în insolvenţă cu datorii de 100...

Autor: Gabriel Razi

20.05.2014, 00:08 5550

Companiile Marex şi Ve­ge­tal Trading, care formează cel mai mare complex de creştere şi procesare a porcilor, cu capital românesc, au intrat în insolvenţă la pro­pria cerere după ce iniţial BCR a depus o cerere în acest sens. Printre cei mai mari creditori ai grupului Marex se regăsesc Banc­post şi Banca Românească.

„A fost o problemă exclusiv de lichiditate pe termen scurt. BCR mi-a restrâns o linie de credit de 30-40 milioane de lei. Am intrat în impas şi totul s-a dezvoltat ca un bulgăre de zăpadă“, spune Marin Moraru, directorul general şi fondatorul grupului Marex din Brăila. Reprezentanţii BCR nu au comentat ieri în niciun fel pe marginea acestor informaţii.

Insolvenţa Marex arată impactul pentru companiile locale al reducerii cu 20% a expunerii pe România de către băncile străine în ultimii cinci ani. Numai BCR şi-a redus soldul de credite cu 22,7% în ultimii doi ani, ceea ce a însemnat un minus de finanţare de 2,5 mld. euro. „Băncile nu au reluat creditarea la modul serios chiar dacă declarativ unele afirmă că o fac. Problema este că băncile nu se vor putea concentra pe creditare atâta timp cât continuă să aibă credite neperformante în ogradă“, spune analistul economic Matei Păun.

Marex parcurge acum primii paşi în procesul de reorganizare, iar Moraru spune că o parte din bănci au răspuns pozitiv la solicitările de restructurare a creditelor. „O să mă dau peste cap şi o să plătesc datoriile şi o să înot înapoi către mal. Ceea ce nu pot să ştiu este cât este malul de departe“, spune Moraru.

Marex este şi singura afacere locală care ţine piept multina­ţionalei Smith­field pe piaţa cărnii de porc.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO