Companii

Grupurile farmaceutice "se schimba sau mor"

27.11.2002, 00:00 27

Industria farmaceutica a inceput o revolutie care ar putea scoate de pe piata medicamentele clasice pentru a face loc unui nou tip de tratamente, bazate pe o noua intelegere a biologiei umane, se arata intr-un raport publicat la sfarsitul saptamanii trecute, citat de BBC News.
Industria farmaceutica sufera o criza, astfel ca numarul noilor medicamente aprobate in Statele Unite a scazut anul trecut la cel mai mic nivel din ultimii sapte ani, fiind aprobate numai 24 de noi medicamente. In aceeasi perioada investitile in cercetare si dezvoltare s-au dublat, se arata intr-un studiu realizat de IBM Business Consulting Services.
Patentele acordate de autoritatile americane pentru 35 de medicamente clasice din Statele Unite vor expira in 2008, totusi numai 14 dintre cele mai bine vandute medicamente vor fi scoase de pe piata in viitorul apropiat.
Oricum, chiar daca grupurile farmaceutice au suferit mult in urma scaderii preturilor actiunilor, noile generatii de tratamente reprezinta oportunitati imense de profit.
"Companiile care vor incepe sa fabrice astfel de tratamente isi vor dubla capitalizarea de piata pana in 2010. Acele companii care nu vor sti sa raspunda noilor conditii de piata isi vor vedea actiunile cum se prabusesc", se arata in raport.
Cercetatorii au adaugat ca firmele farmaceutice care acum sunt cele mai profitabile, "ar putea foarte bine sa fie cele mai putin receptive la schimbare". Astfel, nu este exclus ca peste cativa ani clasamentul de pe piata sa se schimbe radical.
Noua generatie de medicamente, care va avea la baza moleculele mari, cum ar fi proteinele, face obiectul unor cercetari tot mai intense. Astfel de molecule, desi sunt destul de complexe, vor fi mai simplu de obtinut multumita performantelor deosebite ale aplicatiilor soft din industria biochimica.
"Majoritatea medicamentelor actuale au efecte numai pentru 40% pana la 60% dintre pacientii carora le sunt prescrise", se spune in raport.
Raportul vine intr-un moment in care marile companii din domeniu sunt foarte ingrijorate din cauza ca le expira patentele pentru medicamentele care se vand cel mai bine. In momentul in care patentul dispare, firmele din tarile in curs de dezvolatre isi fabrica de cele mai multe ori propria versiune a remediului, la costuri mult mai mici.
In timp ce o parte din companii au incercat sa-si sporeasca noile descoperiri prin cumpararea unor companii de biotehnologie care promiteu inovatii profitabile, incertitudinea din industrie si temerile legate de eficacitatea cercetarii au redus apetitul pentru noi preluari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24