Companii

GSK: Vrem sa incepem exportul in tarile CSI

23.04.2004, 00:00 23



Fabrica de medicamente Europharm Brasov, detinuta de producatorul mondial GlaxoSmithKline (GSK), va incepe anul acesta sa exporte pe pietele fostelor state CSI, a declarat Roberto Musneci, directorul general al GSK Romania.



"Deocamdata exporturile fabricii de la Brasov au o pondere foarte redusa, au fost mai mult niste teste, urmeaza insa sa stabilim structurile logistice, dupa care vrem sa ne concentram in aceasta directie", a completat Musneci.



Obiectivul face parte dintr-un proces de reasezare strategica a companiei, a carui prima etapa - modernizarea diviziei de distributie - a fost finalizata.



"Urmatorul pas dupa Europharm Distributie va fi finalizarea procesului de modernizare in cele 33 de farmacii din intreaga tara si a fabricii de la Brasov", a adaugat Musneci. In acest scop, GSK Romania si-a majorat recent capitalul social cu 47 mil.$, dintre care 20 mil.$ au fost destinate Europahrm.



GSK, unul dintre cei mai mari producatori de medicamente din lume, este prezent pe piata romaneasca prin intermediul a trei divizii principale: GSK Romania (care importa si comercializeaza produsele originale GSK), Europharm Brasov, (fabrica de medicamente generice cumparata in doua etape 1998 si 2003) si Europharm Distributie - divizia de distributie a fabricii.



Reprezentantii GSK au anuntat ieri finalizarea procesului de reasezare strategica a diviziei de distributie si schimbarea identitatii vizuale a acestei divizii. In ultimii doi ani Europharm Distributie a investit patru milioane de dolari in logistica, software si formarea profesionala a angajatilor.



"Am vrut sa facem din divizia de distributie o companie la standarde occidentale, pentru a fi complet pregatiti in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Europharm Distributie este prima entitate din grup care incheie procesul de reasezare strategica", a mai spus Musneci, care este si presedintele Europharm.



Europharm Distribution a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 97 mil.$, in crestere cu 27% fata de 2002. Pentru acest an Musneci nu a dezvaluit obiectivul de crestere. "Anul acesta va fi unul dificil, ca urmare a reformelor pe care le traverseaza sectorul sanatatii, si ne-am propus sa avem o crestere similara cu cea a pietei", a mai precizat Musneci.



In cursul acestui an, compania va mai investi patru milioane de dolari in infrastructura. "Vor fi achizitionate echipemente hardware si software, va fi dat in folosinta, un nou antrepozit, iar spatiul de depozitare va fi suplimentat cu 5.000 de metri patrati", a precizat Gabriel Matei, directorul comercial al Europharm Distributie.



Europharm este lider pe piata locala a distributiei de medicamente, cu o cota de 14%. Compania are 400 de angajati si 17 sucursale in tara. Pe piata medicamentelor, GSK are o cota de 11,6%, fiind lider de piata.



Principalii concurenti ai GSK pe piata romaneasca sunt Novartis-Lek (cu o cota de 6,6%), Pfizer (5,4%-5,8%), Sicomed Bucuresti (5-5,5%) si Terapia (3,9%).
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO