Companii

Harta tranzacţiilor din Europa emergentă în 2021: România se află pe locul patru după numărul de acorduri M&A din 2021, depăşită doar de pieţe mari ca Rusia, Polonia şi Turcia

Harta tranzacţiilor din Europa emergentă în 2021:...

Autor: Cristina Roşca

23.02.2022, 07:00 122

În România s-au semnat anul trecut 95 de tranzacţii, ce au avut o valoare totală - comunicată sau estimată - de 3,27 mld. euro. În volum, mai exact ca număr de acor­duri, piaţa locală se află pe locul patru între cele 15 ţări din Europa emergentă, dar ca valoare medie România co­boară spre coada clasamentului. Astfel, valoarea me­die a fost de 16,8 mil. euro, iar cea mediană s-a situat la mai puţin de jumătate, arată raportul anual CMS Emerging Europe M&A Report.

Această valoare medie mică la nivel de 2021 (a patra cea mai mică valoare dintre cele 15 ţări) nu trebuie însă privită ca un lucru rău, putând fi de fapt un semn că local s-au încheiat mai multe dealuri medii şi mici, semn de maturizare a pieţei. Iar asta în con­textul în care în anii trecuţi în România existau două-trei acorduri de mari dimensiuni care dădeau o falsă impresie de creştere puternică a pieţei.

Aceste tranzacţii sunt de multe ori conjuncturale pentru pieţe relativ mici precum cele mai multe din Europa Emergentă.

„România s-a clasat, împreună cu Ucraina şi Croaţia, în top trei al celor mai performante pieţe din regiune, ale căror nivele de tranzacţionare M&A au depăşit în 2021 cifrele realizate înainte de pandemie“, spun reprezentanţii casei de avocatură CMS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO