Companii

Harvard University, cel mai mare proprietar de păduri din România. Vedeţi aici cine sunt ceilalţi zece mari proprietari

Harvard University, cel mai mare proprietar de păduri din România

Autor: Ioana David

27.04.2011, 23:50 4227

Fondul de investiţii Phemus Corporation înregistrat la aceeaşiadresă cu Harvard Management Company, entitate a prestigioaseiuniversităţi americane Harvard care administrează active de 27 mld.dolari, este acţionarul majoritar al celui mai mare proprietar depăduri din România, firma Scolopax SRL din Focşani.

Scolopax apare pe primul loc în topul celor mai mariproprietari de păduri din România la data de 1 aprilie 2010 înafara statului, potrivit datelor trimise de Ministerul Mediului lasolicitarea Ziarului Financiar. Pădurile statului sunt administratede Romsilva.

Sven Rutgersson, director executiv al Scolopax, a confirmat căîn spatele Phemus Corporation se află un fond al UniversităţiiHarvard fără a preciza numele acestuia.

"Deţinem aproximativ 35.000 de hectare de păduri şi 2.000 dehectare de teren agricol", a mai spus Rutgersson. El a mai precizatcă achiziţiile au început în anul 2005 şi ar putea continua "înfuncţie de dezvoltarea României".

Preţul mediu al unui hectar de pădure este de 3.000 de euro,astfel că cele 35.000 ha deţinute ar putea fi evaluate la peste 100mil. euro.

Informaţii despre interesul americanilor pentru achiziţia depăduri în România circulau în piaţă încă din 2009. În Top 10 se maiaflă mai multe comune şi primării, dar şi Regele Mihai I. Fondulforestier al României este de 6,5 milioane de hectare, din careproprietatea publică a statului este de 3,3 mil. hectareadministrată de Romsilva. Romsilva mai administrează şi peste 1mil. hectare proprietate privată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO