Companii

Hercesa: Dupa investitii in terenuri, ne concentram pe dezvoltare

Hercesa: Dupa investitii in terenuri, ne concentram pe dezvoltare

Alejandro Solano, directorul general al Hercesa, spune ca grupul spaniol incearca sa fie prezent in toate etapele dezvoltarii imobiliare

27.02.2008, 21:40 36

Compania spaniola Hercesa, prezenta pe piata locala din anul 2004, este implicata in dezvoltarea mai multor proiecte rezidentiale in Capitala, precum si in reabilitarea fostul hotel Cismigiu, care va fi transformat intr-un imobil de aparthotel.
"Incercam sa fim implicati in toate etapele dezvoltarii imobiliare. In plus, este si mai rapid dar si mai ieftin in acest mod", afirma Alejandro Solano, directorul general al Hercesa Romania, intr-un interviu acordat revistei Business Construct. Spaniolii au in Romania 21 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca simtitor, pe masura ce vor incepe lucrarile la toate proiectele din portofoliul Hercesa. "Cand am inceput activitatea, eram patru oameni, iar la inceputul lui februarie eram 18, cu trei mai putin decat in prezent. Firma are in Spania peste 500 de angajati care ne sustin la randul lor activitatea", spune Solano.
Cel mai avansat proiect al companiei este ansamblul rezidential Vivenda Residencias, dezvoltat in Titan, la care lucrarile de constructie au inceput in luna decembrie a anului trecut.
Terenul din Titan pentru acest proiect a fost cumparat in anul 2005, lotul fiind compus din doua bucati de cate trei hectare fiecare. Vivenda va cuprinde 1.400 de locuinte, dezvoltate in mai multe etape.
Firma s-a concentrat in primii trei ani pe stabilirea biroului local, studierea pietei si achizitiile de terenuri, in fiecare an fiind cumparata o noua proprietate. "In 2007 am inceput activitatea in fata publicului prin inceperea constructiilor si a vanzarilor la proiectul Vivenda, iar in acest an ne propunem sa mai lansam alte doua proiecte, atat pe partea de vanzari, cat si pe cea de constructie".
Dupa ce in primul an de pe piata - 2004 - Hercesa a cumparat Hotelul Cismigiu din centrul Capitalei si in 2005 a preluat terenul din Titan, achizitiile au continuat si in 2006, cand a fost cumparat terenul fabricii Spicul din zona Grozavesti, pentru ca anul trecut sa fie cumparat cel mai mare lot din portofoliul spaniolilor, in Ghencea, cu o suprafata de 13,2 hectare. "Cele patru proprietati au implicat investitii initiale de 60 de milioane de euro. Vom continua sa facem achizitii si ne concentram pe zonele in care este cerere mare si venituri pe masura", spune Solano.
Dezvoltarea celor patru proiecte din portofoliul Hercesa implica investitii totale de circa 600 de milioane de euro, dezvoltarile urmand sa cuprinda un total de aproape 6.000 de locuinte, conform planurilor initiale ale companiei.
Pe terenul de 13,2 hectare din Ghencea, detinut in coproprietate cu Bluehouse Capital, va fi dezvoltat cel mai mare proiect al Hercesa, format din circa 3.500 de locuinte, in timp ce pe terenul fabricii Spicul vor fi construite circa 800 de apartamente.
Cel mai mic, dar poate cel mai complicat proiect al Hercesa este cel al Hotelului Cismigiu, aflat in portofoliul companiei de mai bine de trei ani.
"Am supraestimat valoarea cladirii si a trebuit sa schimbam planul initial", spune Solano. Firmele de dezvoltare imobiliara din Spania sunt printre cei mai importanti dezvoltatori de spatii rezidentiale de pe piata locala, jucatori precum Grupo Lar, Fadesa sau Gea Prasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO