Companii

Hipermarketul Cora Lujerului extinde galeria comerciala cu 3.300 de metri patrati

Hipermarketul Cora Lujerului extinde galeria comerciala cu 3.300 de metri patrati

Hipermarketul Cora Lujerului a fost deschis in toamna anului 2005, la doi ani de la inaugurarea primului magazin Cora din Romania

17.04.2008, 20:43 1901

Reteaua de hipermarketuri Cora, detinuta de grupul Louis Delhaize, a demarat lucrarile de extindere a galeriei comerciale din unitatea localizata in zona Lujerului din Capitala.
In spatiul nou creat, de circa 3.300 de metri patrati, vor fi amplasate mai multe magazine, potrivit datelor comunicate de Jerome Peyrard, directorul de expansiune al retailerului Cora pe Europa Centrala. Reprezentantii Cora nu au dorit sa comunice detalii legate de acest proiect.
Grupul Louis Delhaize, care mai detine si reteaua de discountere Profi, a deschis hipermarketul Cora Lujerului in toamna anului 2005, la doi ani de la inaugurarea primului sau magazin din Romania, Cora Pantelimon. Retailerul francez a investit 40 mil. euro in unitatea din zona Lujerului din Capitala, cu o suprafata de vanzare de 14.000 de metri patrati.
In prezent, Cora opereaza trei unitati, doua fiind localizate in Bucuresti, iar a treia in orasul Cluj-Napoca.
Cu toate ca Louis Delhaize s-a numarat printre primii retaileri internationali care au investit pe piata romaneasca, Cora este in prezent cea mai mica retea de hipermarketuri din cele active la nivel local.
Ultima deschidere Cora a fost realizata in anul 2006, la Cluj, iar pentru acest an reteaua nu a anuntat nicio locatie noua. In schimb, in 2009 va fi deschis un hipermarket Cora in mall-ul Sun Plaza din cartierul bucurestean Berceni, iar in acelasi an ar putea fi inaugurata o unitate la Constanta, pe terenul achizitionat de companie inca din 2007.
In anul 2006, cele trei hipermarketuri Cora au inregistrat vanzari de 300 mil. euro, in crestere cu 70% fata de valoarea din 2006, in conditiile deschiderii unitatii din Cluj-Napoca in toamna lui 2006. In acelasi interval, profitul net al companiei s-a dublat, de la 2,4 mil. euro in 2005 ajungand la 5,4 mil. euro in anul 2006, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.
Cei mai importanti competitori ai retelei Cora sunt in prezent Carrefour, Real si Auchan, retaileri care au anuntat planuri de expansiune accelerata pe piata locala pentru acest an.
Louis Delhaize este al patrulea mare jucator din comertul cu bunuri de larg consum din Romania, dupa Metro, Rewe si Carrefour, potrivit datelor raportate de companii pentru 2006. Afacerile Louis Delhaize in Romania au ajuns anul trecut la 344,5 mil. euro, in crestere cu circa 60% fata de 2005, pe fondul extinderii retelelor Cora si Profi.
Achizitiile recente din retailul romanesc arata ca piata incepe sa se consolideze pe toate segmentele sale. Louis Delhaize a achizitionat anul trecut supermarketurile Albinuta pe care le-a integrat in reteaua Profi, Carrefour a preluat reteaua Artima, pentru a se extinde in orase precum Petrosani sau Dej cu un format de magazin adaptat marimii pietei.
Cel mai recent, fondul de investitii Global Finance a vandut reteaua de magazine La Fourmi din Capitala, catre operatorul Mega Image. Si grupul german Metro, prezent pe piata din 1996 cu reteaua de magazine Metro Cash & Carry, a adus a doua divizie a sa in Romania in 2006, cand a fost inaugurat primul hipermarket Real. Germanii de la Rewe au fost primii care au adoptat pe piata romaneasca strategia multi-format, intrand cu supermarketurile Billa in anul 1999 si doi ani mai tarziu cu reteaua Selgros Cash & Carry. In prezent, grupul Rewe activeaza si pe segmentul discount cu Penny Market.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO