Companii

IKEA a contractat productia din 2009, spune un furnizor

22.12.2008, 15:24 15

Ecolor, furnizorul clujean al grupului suedez IKEA, a realizat in primele zece luni ale acestui an o cifra de afaceri 17 mil. euro, in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului 2007.

Compania clujeana a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 15,8 mil. euro, valoare aproape dubla fata de anul precedent. Tinand cont de evolutia financiara din primele zece luni ale anului 2008, conducerea Ecolor mizeaza pana la finele anului in curs pe o cifra de afaceri de aproximativ 19,5 mil. euro. "Afacerile companiei noastre nu sunt influentate in prezent de recesiunea globala in conditiile in care productia de mobilier este contractata in totalitate de catre concernul suedez IKEA pentru inca un an de zile. Nu am concediat muncitori, dar nici nu vom mai angaja personal pana la finele anului, iar in functie de cum vor evolua lucrurile, din 2009 este posibil sa reluam angajarile", a declarat pentru ZF Transilvania, Marcel Puscasu, director general al Ecolor.
Potrivit reprezentantilor Ecolor, piata autohtona de mobilier este in scadere fata de anul trecut, iar multi dintre producatorii de mobilier care nu au incheiate contracte pe o perioada mai lunga de timp se vad nevoiti din cauza crizei financiare, sa renunte la angajati sau sa-si inchida fabricile.
"Chiar daca piata de mobilier este in scadere estimam pentru anul viitor o evolutie pozitiva a afacerilor Ecolor. Targetul nostru pentru anul in curs este de 250.000 de comode, iar pentru anul viitor avem incheiate contracte cu IKEA pentru productia a peste 350.000 de comode", spune directorul general Ecolor.
Compania produce pentru Ikea trei modele de mobilier, iar investitiile in dezvoltare au generat o crestere a volumului de productie, modelele ramanand neschimbate. Compania clujeana a derulat anul trecut investitii de aproximativ 3 mil. euro pentru extinderea fabricii si achizitia de noi utilaje.
In acest an compania a demarat un program de investitii de aproximativ 2 milioane de euro in dezvoltarea tehnologica a fabricii din localitatea Jucu, dupa ce anul trecut firma a finalizat extinderea facilitatilor de productie cu inca 10.000 metri patrati. Potrivit conducerii companiei, toata aceasta suma este destinata achizitiei de utilaje pentru noua hala de productie, a carei constructie a fost finalizata la sfarsitul anului 2007.
Actionarul majoritar al companiei Ecolor este firma Gyllensvaans Mobler din Suedia, producator de mobilier din 1946 si furnizor IKEA din 1952. Proiectul din Romania a fost demarat in anul 2003, productia de mobilier incepand insa din anul 2005. La sfarsitul anului trecut, compania suedeza detinea in Romania capacitati de productie pe o suprafata de peste 20.000 de metri patrati, dublu fata de 2006. 
Grupul suedez IKEA activeaza de mai multi ani la nivel de reprezentanta si achizitioneaza mobila de peste 200 mil. euro. In Romania, reprezentanta lucreaza cu aproximativ 40 de furnizori si achizitioneaza in principal mobila din lemn masiv. Printre furnizorii autohtoni ai IKEA se mai numara companiile Plimob, Sortilemn, Nikmob sau Princo.
Retailerul de mobilier si decoratiuni interioare IKEA, care opereaza pe piata locala un singur magazin in complexul imobiliar Baneasa din Capitala, a realizat in intervalul septembrie 2007-august 2008 vanzari de 99,4 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO