Companii

IKEA se apara impotriva volatilitatii cursului de schimb prin hedging

06.02.2008, 19:31 14

Compania suedeza IKEA, prezenta cu o singura unitate pe piata locala, nu a fost afectata de deprecierea leului din ultima perioada datorita contractelor de hedging pe care le are incheiate.
"Ne-am luat masurile de precautie. Ma refer la instrumentele specifice de hedging financiar. Valoarea contractelor incheiate este de pana in 10 milioane de euro", a spus Cornel Opisan, retail manager al IKEA Romania.
Compania a inregistrat in cele noua luni de functionare pe piata locala vanzari de 70 mil. euro (inclusiv TVA). In acest interval au fost vandute peste 8,2 milioane de produse de mobilier, decoratiuni si accesorii. Cel mai bine vandute produse au fost combinatiile de dulapuri Pax, cu 15.730 de unitati, sistemele modulare de biblioteca Billy, cu 12.320 de bucati, precum si produsele din gama Ektorp (canapele, fotolii, sezlonguri, taburete), cu peste 1.600 de unitati vandute, care provin de la producatorii romani.
Peste 50% din vanzarile realizate au fost de mobilier, restul revenind decoratiunilor interioare. IKEA are in prezent 503 angajati pe piata interna, o parte importanta dintre acestia fiind studenti care lucreaza part-time.
"Avand in vedere ca cererea de mobila este in continuare in crestere, estimam un avans de circa 15% al vanzarilor in cel de-al doilea an, IKEA in Romania", a completat Oprisan.
In acest interval de noua luni, aproape 2 milioane de romani au vizitat IKEA.
"Conteaza foarte mult cum incepe un magazin. Daca incepe prin a aduce 2 milioane de romani, atunci are toate sansele ca dupa 4-5 ani sa-si amortizeze investitia", a continuat Oprisan.
El spune ca primele estimari concrete s-au putut face abia dupa primele sase luni de functionare.
Tinta initiala de vanzari a fost atinsa dupa primele sase luni de functionare, cand IKEA a raportat vanzari de 40 mil. euro. La acea data cota de piata a retailerului calculata la nivelul intregii piete de mobila (exclusiv obiectele de mobilier) a fost de 4%. Magazinul din Romania este operat prin sistem de franciza, asemenea celorlalte din lume, de catre firma Moaro Trading SRL. Actionarii Moaro Trading sunt Engma, un consortiu olandez de investitii, Turcmall (Turcia) si Inter IKEA Systems B.V.
Pe piata locala IKEA este prezenta atat prin intermediul magazinului din Baneasa, cat si prin reprezentanta (cu care achizitioneaza mobila) si fabrica Swedwood de la Siret in judetul Suceava.
IKEA a inceput tatonarea pietei romanesti in vederea cumpararii de mobilier inca din anii '80, atunci fiind semnate si primele contracte cu producatorii romani de profil. Ulterior, biroul de reprezentanta a fost deschis in 1992, iar in prezent numarul furnizorilor cu care lucreaza grupul se situeaza in jurul a 40 de companii. Pe lista companiilor care livreaza produse pentru suedezi se afla nume precum Sortilemn Gherla, Plimob (Maramures), Ecolor (Cluj) sau Nikmob (Buzau).
Piata interna de mobila a atins anul trecut 1,1 mld. euro, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
Productia a crescut in 2007 cu circa 8%, la 1,785 miliarde de euro, desi a fost influentata negativ de cursul valutar si fiscalitatea ridicata a mediului economic, potrivit patronatului.

IKEA in noua luni
Doua milioane de vizitatori in acest interval;
Vanzari totale de 70 mil. euro;
Peste 8,2 milioane de produse de mobilier, decoratiuni si acccesorii achizitionate;
Au fost consumate peste 28,64 de tone de chiftelute suedeze si 103 km de hot-dog.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO