Companii

Impact spera sa recupereze anul acesta scaderea de profit din 2004

21.04.2005, 19:32 33

Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti si-a propus pentru anul 2005 un profit de peste 300 miliarde lei (8,27 milioane de euro), aferent unor venituri totale de 1.520 miliarde de lei (41,86 milioane de euro).

Bugetul de venituri si cheltuieli al companiei presupune astfel o crestere a profitului de peste 77% in euro fata de nivelul inregistrat anul trecut, 4,66 milioane de euro (188,76 miliarde lei). Cifra de afaceri a companiei ar inregistra la finele anului 2005, conform estimarilor, o crestere de 43,35%

Impact a realizat anul trecut venituri in valoare de 29,2 milioane de euro (1.184,5 mld. lei). Profitul a scazut insa cu 2 procente in lei, pana la 188,7 mld. lei. Pentru acest an, societatea va repartiza sub forma de dividende o treime din profit, 63,77 miliarde lei (1,75 mil. euro), ceea ce ar insemna 111 lei/actiune.

Compania va demara in acest an o serie de ansambluri rezidentiale: Roua-Ploiesti (martie), Boreal 2 (august), Greenfield (mai-iunie).

Impact va incepe si proiectele imobiliare in Timisoara, Brasov, Sibiu si Cluj.

Impact nu estimase initial o evolutie buna a rezultatelor financiare pentru 2005, anuntand la inceputul acestui an ca renunta la intentia de a construi in Bucuresti din cauza lipsei de cooperare a autoritatilor. Omul de afaceri Dan Ioan Popp, care controleaza si conduce compania, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Printre planurile de dezvoltare ale Impact se numara pe termen mediu atragerea in actionariat a unor fonduri straine de investitii, si pe termen mai lung intrarea unui investitor strategic.

Compania a mai anuntat ca va dezvolta pe termen mediu, un proiect de 5.000 de locuinte in Bucuresti, cu o valoare de piata estimata la 500 de milioane de euro.

Impact se numara printre putinele exemple de companii romanesti care s-au dezvoltat prin intermediul pietei de capital, prin emisiune de actiuni noi si obligatiuni.

Compania si-a majorat la inceputul acestui an capitalul social cu 70,8 miliarde de lei, pana la 573,9 miliarde lei (15,1 mil. euro), prin subscrierea unui numar de 70,8 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei pe actiune.

Adunarea Generala a Actionarilor hotarase, la sfarsitul anului trecut, majorarea capitalului social al companiei cu 75,46 miliarde de lei, pana la 578,5 miliarde de lei.

La finalul perioadei de exercitare a dreptului de preferinta de catre actionari, din totalul de 75,46 milioane de actiuni oferite spre subscriere un numar de 4,6 milioane de actiuni nu au fost subscrise si, in consecinta, au fost anulate.

Pe de alta parte, Impact a realizat in primele saptamani ale acestui an o emisiune de obligatiuni in valoare de 8,6 milioane de euro cu o scadenta de patru ani. Obligatiunile au fost vandute prin metoda plasamentului privat si au fost achizitionate de un singur cumparator: filiala din Londra a bancii olandeze ING.

Actiunile Impact sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti. La un pret de 6.400 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 101 milioane de euro. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO