Companii

In ciuda declinului din industria auto, Ina Schaeffler mai investeste 95 mil. euro in fabrica din Brasov

In ciuda declinului din industria auto, Ina Schaeffler mai investeste 95 mil. euro in fabrica din Brasov

Alexandru Blemovici, directorul general al Ina Schaeffler Brasov: Angajarile sunt sistate, iar contractele pe perioada determinata nu vor mai fi prelungite in cea mai mare parte

20.11.2008, 15:48 661

Producatorul german de rulmenti Ina Schaeffler, care detine o fabrica in comuna Cristian din Brasov, a anuntat ca va continua in 2009 investitiile in Romania, in conditiile in care majoritatea producatorilor de componente auto au inghetat planurile de dezvoltare din cauza incertitudinii create de evolutia mediul economic international.

Ina Schaeffler va investi in cursul anului urmator 95 mil. euro in extinderea fabricii detinute in Cristian, dupa ce investitiile totale realizate in Romania, din 2002 pana in prezent, au trecut de 265 mil. euro. "Bugetul de investitii aprobat pentru Brasov este unul din cele mai mari din tot concernul, astfel incat la sfarsitul anului viitor vom putea vorbi despre dublarea fondurilor alocate initial de grupul Schaeffler pentru Romania (fata de nivelul de 180 mil. euro din 2007 - n.red.)", a declarat Alexandru Blemovici, directorul general al Ina Schaeffler Brasov.
Compania detine in Brasov sase hale de productie, doua fiind construite in acest an, unde sunt realizati rulmenti de mari dimensiuni pentru industria energiei eoliene si industria constructoare de masini.
Chiar daca investitiile vor continua, pentru 2009 a fost amanata constructia halei numarul opt, dar va fi finalizata punerea in functiune a unei noi sectii de forjare laminare pentru rulmenti grei cu diametre de peste 1,60 metri.
Compania se regaseste in cercul restrans al producatorilor care nu au anuntat reduceri drastice ale planurilor de afaceri sau care nu au reestimat bugetele dupa a doua jumatate a anului in urma scaderii pietei auto europene si internationale din cauza crizei financiare.
Astfel, Ina Schaeffler, unul dintre cei mai mari producatori de componente auto din Romania, estimeaza ca la finalul anului va atinge afaceri de 280 de milioane de euro, in crestere cu 50% in comparatie cu cifra de 185 de milioane de euro, consemnata in 2007.
Totusi, Schaeffler estimeaza ca pana la finalul anului nivelul productiei va fi cu 10% sub nivelul bugetat.
"Criza economica afecteaza vizibil si cererea pentru produsele fabricate la Brasov. Situatia comenzilor se modifica zilnic, iar nivelul acestora este mai mult sau mai putin vizibil redus comparativ cu prognozele si bugetele pentru acest an. Pana la final de an ne asteptam la o productie totala cu pana la 10% sub nivelul bugetat pentru 2008", a spus Blemovici.
Productia Schaeffler Brasov a fost orientata in ultimii doi ani spre rulmenti de dimensiuni mari, in special pentru industria eoliana, sector aflat in plina dezvoltare si care atrage investitii de miliarde de euro la nivel european.
"O reducere a volumului de vanzari si respectiv de productie in 2009 este din ce in ce mai probabila. Deocamdata nu am finalizat o corectie a bugetului. Avem speranta ca aceasta zona a industriei constructoare de masini (ind. eoliana - n. red.) va fi mai putin atinsa de criza in comparatie cu alte segmente, cum ar fi de exemplu productia de componente pentru industria auto", a spus Blemovici.
In concordanta cu o corectie a bugetului pentru 2009 compania a decis sa sisteze angajarile in acest an, efectivul urmand sa ramana stabil, la circa 3.500 de angajati.
"Angajarile sunt sistate, iar contractele pe perioada determinata (aproximativ 300 de contracte - n. red.) nu vor mai fi prelungite in cea mai mare parte. La finalul lunii septembrie am depasit bugetul de angajari, dar in octombrie au mai fost adusi 14 oameni."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO