• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Companii

Începe recensământul: Cele patru întrebări la care poţi refuza să răspunzi

Începe recensământul: Cele patru întrebări la care poţi refuza să răspunzi

Foto: Shutterstock

Autor: Gândul

19.10.2011, 14:30 2880

Patru din totalul de aproximativ 100 de întrebări la care cetăţenii români vor trebui să răspundă la Recensământ 2011 care începe din 20 octombrie pot fi refuzate, fără niciun fel de penalizare din partea autorităţilor. Acestea fac parte din secţiunea dedicată "caracteristicilor etno-culturale", cu referire la etnia, limba maternă şi religia persoanei, cât şi date despre eventualele dizabilităţi pe care persoana intervievată le poate avea.

Întrebările sunt însoţite de atenţionarea "fiecare persoană este liberă să-şi exprime propria opţiune, fără niciun fel de constrângere", şi sunt formulate astfel:

Cărei etnii consideră persoana că îi aparţine?
Care este limba maternă a persoanei?
Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?
La aceste trei se adaugă o a patra referitoare la "posibilele dizabilităţi".

"Principalul motiv pentru care întrebările ce fac referire la etnia, limba maternă, religia şi posibilele dizabilităţi ale persoanei sunt neimpuse se datorează practicilor europene din domeniu", declară pentru gândul Vladimir Alexandrescu, şeful biroului de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

El spune că Uniunea Europeană nu impune asumarea etniei, însă "există recomandări venite din această direcţie, ce subliniază necesitatea unei statistici actuale despre etnia persoanelor, mai ales în contextul în care una dintre ele - cea rromă -, a intrat în atenţia multor ţări din Europa".

Întrebat cum vor fi încurajaţi cetăţenii rromi să îşi declare adevărata etnie, Vladimir Alexandrescu spune că se bazeză pe "puterea de convingere a recenzorilor". "Avem recenzori, cât şi observatori de etnie rromă, aleşi pentru zone în care ponderea acestei populaţii este mai mare, şi care sperăm că vor avea o contribuţie concretă în convingerea lor în a-şi declara propria etnie", a precizat acesta.

Limba maternă a fost şi ea trecută în categoria întrebărilor la care se poate refuza un răspuns, deoarece nu există o legătură intrinsecă între limba maternă şi locul de origine al persoanei, afirmă Alexandrescu.

Citiţi mai mult despre recensământ pe www.gandul.info

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139