Anul 2023 poate fi trecut în istoria producţiei de bere locală ca anul în care două fabrici cu o istorie îndelungată îşi închid porţile. Unităţile de producţie HEINEKEN din Constanţa urmează să se închidă anul acesta, după cum anunţa anterior compania, şi Martens din Galaţi, care a oprit de luna aceasta producţia, sunt cele două nume care completează lista fabricilor mari cu tradiţie pe piaţa berii care îşi închid porţile. Martens Galaţi are o istorie de peste 40 de ani, în timp ce unitatea HEINEKEN de la Constanţa are peste cinci decenii de funcţionare. România are astăzi în jur de 100 de afaceri în industria berii, dar majoritatea sunt mici berării, iar mai puţin de 20 sunt fabrici mari. Ultima investiţie de la zero în acest sector a fost făcută în 2008.
Dacă ne uităm în statistici, vedem că în 2008, ultimul an înainte de criza economică care a afectat întreaga lume, consumul per capita de bere în România era de 93 de litri per capita, iar în 2021 consumul era de 87 de litri per capita, nivel asemănător cu cel din anul anterior, conform datelor de la Asociaţia Berarii Europei. În 2021, producţia de bere a României a fost de 16,6 milioane de hectolitri, în scădere faţă de aproape 20 de milioane de hectolitri în 2008 . Practic, atunci când industria dădea semne că se aşază, pandemia a dat peste cap sectorul.