Companii

Industria din România are facturi la energie mai mari decât cea din Polonia, Franţa sau Norvegia din cauza sistemului învechit. Preţurile au explodat în 2021

Industria din România are facturi la energie mai mari decât cea din Polonia, Franţa sau Norvegia din cauza sistemului învechit. Preţurile au explodat în 2021

Primul trimestru al anului a venit cu o scumpire de 31% a preţului spot al energiei, până la 257 de lei (53 de euro) pe MWh. Datele din rapoartele lunare ale OPCOM arată că media preţului spot a lunii aprilie, cea mai mare platformă de tranziţionare de energie, a fost de 63 de euro pe MWh faţă de un nivel de 26 de euro în aprilie anul trecut.

Autor: Roxana Petrescu

04.06.2021, 18:35 373

♦ Presiunea certificatelor de emisii în costul energiei, dar şi revenirea consumului în prima parte a anului au dus preţul energiei la niveluri record în 2021, perioadă în care România şi-a consolidat condiţia de importator de electricitate ♦ Mai departe, piaţa locală devine treptat una dintre zonele scumpe de producţie a energiei, principala explicaţie fiind lipsa acută a investiţiilor din sector.

Cele mai recente date dispo­ni­bile pe Eurostat arată că în a doua jumătate a anului tre­cut companiile din Ro­mâ­nia plă­teau pe energie, fără taxe, mai mult decât consumatorii industriali din Ungaria, Franţa sau toate statele nordice cum ar fi Danemarca, Suedia şi Norvegia.

Şi în cazul consumatorilor casnici lu­crurile stau la fel, românii având facturi mai mari decât vecinii lor din Ungaria sau Bul­garia, dar şi peste cele plătite de polo­nezi sau norvegieni.

Principala explicaţie pentru această si­tuaţie este lipsa cronică a investiţiilor în uni­tăţi noi de producţie, în ciuda proiec­te­lor re­generabile care au fost puse în func­ţiune în perioada 2009-2014 în baza unei gene­roase scheme de sprijin.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO