Companii

Industria mobilei, frânată de preţul ridicat al lemnului şi de lipsa angajaţilor: producţia şi consumul au stagnat în 2018, dar importurile au explodat

Industria mobilei, frânată de preţul ridicat al...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.02.2019, 20:20 418

„Cei care au comenzi nu au avut cu cine să producă. Multe firme au început să-şi aducă roboţi ca să poată să înlocuiască forţa de muncă.“

Producţia de mobilă s-a situat în primele zece luni ale anu­lui trecut la 2,2 miliarde de euro, acelaşi nivel ca în pe­rioa­da similară a anului 2017, potrivit datelor Asociaţiei Pro­ducăto­ri­lor de Mobilă din România (APMR).

Creşterea pre­ţului masei lem­noa­se, majorarea sala­ri­ilor, dar şi lipsa de for­ţă de muncă au fost principalii fac­tori care au ţinut pe loc piaţa mobilei anul trecut.

„Anul 2018 a fost un an slab pentru in­dustria mobilei. S-a mers foarte greu, ten­dinţă care se vede în continuare. A cres­cut preţul masei lemnoase foarte mult, a crescut salariul minim, iar apoi s-a majorat şi preţul utilităţilor. Astfel, mulţi au renunţat la comenzi pentru că nu se încadrau în costuri şi intrau pe pier­deri, iar asta am văzut încă din 2017, când a început problema masei lem­noase“, a spus Aurica Sereny, preşe­din­tele APMR. În lipsa unei materii prime la un preţ bun pe plan local, produ­că­to­rii au apelat la importuri, astfel că de exemplu importurile de cherestea au crescut cu peste 30% în primele zece luni, iar cel de lemn furniruit cu peste 19%.

Pe de altă parte, consumul a stag­nat, producătorii şi importatorii livrând pe piaţa locală mobilier de circa 900 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO