Companii

Injectie de capital de cel putin 6 mil. de dolari la Otelinox

11.12.2002, 00:00 19

Compania Otelinox Targoviste, cotata la Categoria I a Bursei de Valori, a urmeaza sa-si majoreze capitalul social cu 54,5 miliarde de lei prin emiterea de noi actiuni. Majorarea are in vedere indeplinirea obligatiilor investitionale asumate de actionarului majoritar, compania Samsung Deutschland GmbH, prin contractul de privatizare.
Noile actiuni urmeaza sa fie oferite spre vanzare actionarilor inregistrati la data de 23 decembrie in registrul actionarilor la pretul de 145.000 lei/actiune, din care 25.000 lei/actiune reprezinta valoarea nominala a actiunii, iar 120.000 lei/actiune reprezinta prima de emisiune aferenta diferentei dintre valoarea capitalului social existent si a activului net al societatii (conform noilor reglementari). Injectia de numerar in companie va fi de minim 200 miliarde lei (6 mil.$), in eventualitatea in care la capital va subscrie doar actionarul majoritar.  
APAPS, care detine un pachet de 7,5% din actiunile Otelinox nu va participa la majorarea de capital intrucat prevederile legislative nu permit acest lucru. Astfel, valoarea maxima a aportului de numerar este de 261,5 miliarde de lei (7,8 milioane de dolari), Este insa putin probabil ca actionarii minoritari vor opta pentru subscrierea noilor actiuni, intrucat pretul de la Bursa al actiunilor Otelinox este mult mai mic fata de cel la care actiunile vor fi oferite in cadrul majorarii de capital. Tranzactiile cu actiuni Otelinox la Bursa s-au realizat saptamana trecuta la preturi cuprinse intre 75.000 si 80.000 lei/actiune. In cazul in care doar Samsung Deutschland va subscrie in cadrul ofertei primare, participarea acesteia la capitalul Otelinox va creste de la 63% in prezent pana la aproximativ 67%.
Conturile de lichiditati ale combinatului siderurgic  insumau la sfartitul lunii septembrie 456 miliarde de lei, care sunt echivalentul a aproape 50.000 lei/actiune. Odata cu finalizarea operatiunii de majorare de capital, conturile la banci ale Otelinox ar putea ajunge la aproximativ 720 miliarde de lei (21,5 milioane de dolari).
Ceilalti actionari importanti ai Otelinox sunt fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, care detin impreuna 14,5% din actiuni in timp ce SIF Oltenia si APAPS , contrloeaza fiecare aproximativ 7,5% din actiuni.
Principalul actionar si cele doua fonduri de investitii s-au aflat deseori in conflict in cursul ultimilor doi ani, in special datorita acuzatiilor de lipsa de transparenta aduse de catre Broadhurst actionarului majoritar. La inceputul acestui an, actionarul majoritar Samsung Deutschland nu a aprobat propunerea fondului de investitii Broadhurst privind listerea societatii la Categoria Plus a Bursei de Valori, care presupunea o crestere a transparentei activitatii  companiei. Astfel, managerii ar fi obligati sa raporteze periodic la Bursa deciziile legate de angajarea societatii in contracte cu valoare ridicata. De asemenea, politica de dividende va trebui respectata strict iar relatiile comerciale ale companiei cu actionarii sai, in special cei majoritari, vor fi controlate pentru a a preveni externalizarea profitului. Lupta dintre Broadhurst si Samsung a inceput in urma cu doi ani printr-un duel de oferte publice de cumparare pentru actiunile Otelinox.
Compania  a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un profit net de 160 miliarde de lei (4,9 milioane de dolari), fata de 146 miliarde de lei (5,2 milioane de dolari) in perioada similara a anului precedent. In 2001, societatea a obtinut un profit net de 280 miliarde de lei si a distribuit actionarilor un dividend de 6.829 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO