Companii

InterAgro inchiriaza combinatul Turnu pentru productia de ingrasaminte

06.02.2004, 00:00 97



Compania InterAgro, patronata de omul de afaceri Ioan Niculae, specializata in productia si comertul de ingrasaminte, isi va extinde capacitatile prin folosirea instalatiilor si a personalului combinatului chimic Turnu SA de la Turnu Magurele, detinut de stat. Din cauza datoriilor mari si a lipsei capitalului circulant, Turnu si-a incetat productia de peste un an.



InterAgro a incheiat cu firma din Turnu Magurele un contract de comodat pe sase luni pentru productia de amoniac, uree, azotat. Interagro mai produce ingrasaminte chimice la Azochim Savinesti si Sofert Bacau. Extinderea activitatii a fost determinata de cererea mare de pe piata, a explicat pentru Ziarul Financiar Ioan Niculae, presedintele grupului InterAgro.



Afacerile combinatelor de ingrasaminte chimice au crescut cu 50-60% anul trecut, datorita subventiilor de 120 milioane $ acordate de Guvern, in mod direct, pentru achizitia de ingrasaminte.



"Contractul de la Turnu nu afecteaza in nici un fel activitatea combinatului Sofert Bacau si Azochim Savinesti. Ambele merg la capacitate maxima, mai putin o parte din Azochim unde este in plina desfasurare un proces de modernizare", spune Niculae.



"Capitalul circulant cu care incepem este de 8 milioane de dolari pe luna. Banii vor fi alocati pentru plata gazelor naturale, a energiei electrice si a salariilor celor peste 800 de oameni, pe care i-am reangajat la InterAgro SA", a declarat Ioan Niculae.



Readucerea "la viata" a combinatului de la Turnu, chiar inaintea privatizarii, este si obiectivul proprietarului, adica Autoritatea pentru Privatizare (APAPS). Ovidiu Musetescu a declarat ieri ca repornirea combinatului printr-o "schema de procesare" a fost decisa la nivel inalt, dar fara sa spuna ca este vorba de implicarea in afacere a InterAgro.



"Am decis ca, printr-o schema de procesare aprobata si de Ministerul Economiei si Comertului, in sensul livrarii de gaz, sa repornim combinatul cel tarziu pana la sfarsitul acestei luni, pentru a mentine <<calde>> utilajele si echipamentele, cu un personal de 800 - 1.000 de oameni din cei existenti", a spus Musetescu.



Solutia este insa pe termen scurt.



Ministrul privatizarii a mai declarat ieri ca in doua luni privatizarea combinatului de la Turnu va fi finalizata, favorita fiind firma Universal din Serbia, un dealer de ingrasaminte.



Niculae spune insa ca nu este nici o problema daca societatea va fi privatizata.



"Universal este o firma foarte serioasa si are un interes mare sa se extinda pe piata balcanica. Nu au inca licenta de furnizor eligibil de gaze naturale, asa ca nu e nici o problema sa continuam impreuna afacerea", afirma Niculae.



Ovidiu Musetescu spune ca, la sfarsitul anului trecut, s-a incercat o privatizare la combinatul de la Turnu pe modelul PSAL I - PSAL II, care nu a dat, insa, rezultatele scontate din cauza datoriilor combinatului de circa 80-90 mil. $. Acum este luata in calcul stergerea datoriilor.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels