Companii

Întrebarea anului în regenerabile: câte proiecte verzi ar trebui puse în funcţiune anul acesta conform avizelor de pe site-ul Transelectrica şi câte vor fi conectate în mod real la reţea?

Întrebarea anului în regenerabile: câte proiecte verzi...

Autor: Roxana Petrescu

13.01.2024, 15:24 1199

Peste 2.600 MW în proiecte de energie solară ar trebui conectate la reţeaua Transelectrica până la finalul acestui an în baza avizelor de racordare emise de operatorul reţelei de transport al energiei în ultimii doi ani de zile  Întrebarea cheie este însă cât din această capacitate va deveni investiţii concrete şi cât va rămâne la stadiul de hârtii.

Potrivit infor­ma­ţii­lor obţinute de ZF de la spe­cia­liştii din pia­ţă, rata de suc­ces în cazul proiec­te­lor de energie verde este un­deva la 15%, pentru anul acesta fiind estimată punerea în funcţiune a 700-800 MW în proiecte de energie solară şi eoliană. Pe hârtie însă, lucrurile arată mult mai bine.

Astfel, pe partea de proiecte solare, investiţii cu o capacitate de 2,6 GW au ca dată estimată de punere în funcţiune finalul acestui an, în baza unor avize emise în perioada 2022-2023, documente cu o vala­bilitate de un an de zile. Cea mai mare in­ves­tiţie este parcul solar de peste 1.000 MW din Arad, dezvoltat de grupul Monsson, cel mai puternic dezvoltator local de proiecte de energie verde, deţinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark şi finanţat de britanicii de la Actis. Anul viitor însă ar trebui să aducă un vârf al instalărilor de proiecte solare, parcuri cu o capacitate de 3,9 GW având ca dată estimată de punere în funcţiune finalul anului viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO