Companii

Investitia intr-o noua fabrica urca afacerile Raal Bistrita la 70 mil. euro

26.10.2007, 21:50 43

Producatorul de echipamente si sisteme de racire pentru industria auto, agricultura si constructii Raal Bistrita a inceput productia la fabrica de sisteme de racire din judetul Bistrita-Nasaud, in urma finalizarii primei faze a proiectului cu o investitie de 6 mil. euro.
Investitia totala se va ridica la aproximativ 12 mil. euro pana in 2008, cand Raal estimeaza ca noua fabrica va functiona la parametrii proiectati.
"Noua fabrica are o suprafata construita de aproximativ 19.000 mp. In perioada urmatoare fabrica va fi dotata cu doua linii de abrazare a aluminiului si una pentru otel inoxidabil, o linie de vopsire in camp electrostatic, linii de sudura robotizate, o sectie pentru constructia de structuri din otel si se va dezvolta aici si un centru de cercetare si testare a carui suprafata va depasi 2.000 mp", a declarat pentru ZF Transilvania directorul general al companiei, Paul Ilies.
La noua fabrica vor fi angajati 450 de oameni. Investitia este planificata sa asigure in 2008 o cifra de afaceri de 70 mil. euro, iar pentru 2010 vanzari de aproximativ 100 mil. euro. In primul semestru din acest an compania a inregistrat o cifra de afaceri de 18,5 mil. euro, in crestere cu aproximativ 68% fata de perioada similara a anului 2006, iar profitul net al companiei s-a majorat in aceasta perioada de peste sase ori, la 1,12 mil. euro.
Pentru acest an Raal estimeaza o cifra de afaceri de peste 40 mil. euro, in crestere cu aproximativ 65% fata de 2006 si un profit net de aproximativ 3 mil. euro, pe fondul majorarii pietei sistemelor de racire.
Ponderea exportului reprezinta aproximativ 98% din totalul cifrei de afaceri a Raal, principalii parteneri ai companiei la export fiind corporatiile JCB, Caterpillar, Atlas Copco, Class, Visteon, John Deere, Komatsu, Kion, Voith, AGCO, Ingersoll Rand.
Compania bistriteana a fabricat in acest an radiatoare utilizate de catre autobuzele cu motor hybrid Van Hool din Belgia si sisteme de racire pentru tractoarele produse de constructorul american AGCO. Raal detine in prezent sucursale proprii in Italia, Olanda, SUA si Turcia, partenerii de desfacere a produselor companiei bistritene pe piata externa fiind din SUA 21%, Italia 15%, Germania 11%, Austria 11%, Anglia 9%, dar si firme din Franta, Suedia, Finlanda, Cehia, Turcia, Portugalia si Grecia, iar, potrivit oficialilor companiei, Raal intentioneaza din acest an consolidarea pozitiei pe pietele de desfacere din Germania, Italia, Portugalia, Grecia si Statele Unite ale Americii.
Compania Raal a fost infiintata in anul 1991 ca societate pe actiuni, prin desprinderea din compania I.U.T. Bistrita. Din 1995 firma s-a privatizat, actionarii fiind reprezentati de salariatii companiei in proportie de 93%, restul actiunilor fiind detinute de SIF Banat-Crisana. Numarul de angajati ai companiei in momentul de fata este de 1.300 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO