Companii

Investiţie de 10 mil. euro într-o clinică de oncologie

Autor: Ioana David

16.04.2012, 19:42 894

Clinica, care se va întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp, în Otopeni, va angaja în jur de 50 de persoane şi urmează să fie gata în prima parte a anului, potrivit aceloraşi surse.

Investitorii sunt sfătuiţi de medicul Cristian Chiricuţă, care se întoarce în România, după ce anterior a lucrat în Germania.

Printre investitori se numără şi Ludovic Robert, unul dintre fondatorii A&D Pharma, care însă deţine un pachet minoritar, potrivit surselor ZF.

A&D Pharma este cel mai mare grup din industria locală a medicamentelor cu un rulaj de aproximativ 800 mil. euro.

Din cadrul A&D Pharma fac parte şi clinicile Anima, care potrivit datelor de pe site-ul propriu operează şase locaţii. Anima a preluat la începutul acestui an 80% din titlurile celor două clinici Diagnosis, ajungând în acest fel la o reţea de opt unităţi.

De ce oncologie?

De obicei clinicile din România se orientează pe diagnosticarea afecţiunilor şi puţine au fost cazurile în care investitorii s-au implicat şi în tratamentul unor boli mai complicate, aşa cum este cancerul.

Avantajele investiţiilor în domeniul oncologic sunt concurenţa redusă din zona privată (de un an există centrul OncoFort din Bucureşti deţinut de Gral) şi cererea mare pentru aceste trata mente deoarece pacienţii care vor să "evadeze" din spitalele de stat merg în străinătate.

Totodată costurile acestor tratamente fiind mari, recu perarea investiţiei se va face într-o perioadă scurtă de timp.

Pe de altă parte dezavan tajul este costul mare al proiectului. Dacă această clinică de oncologie, care va avea 10-15 paturi, necesită fonduri de 10 milioane de euro, pentru o unitate "clasică" este nevoie de maximum 1-2 milioane de euro.

Alte investiţii

Pe lângă această clinică de oncologie, în continuare în piaţă este aşteptată şi inaugurarea unor spitale precum cel al Romgermed, al Medas sau al Polisano.

Totodată, la finalul anului 2013 Gral va inaugura un spital privat de 100 de paturi în urma unor investiţii de aproape 30 de milioane de euro. Potrivit unor calcule ale Ziarului Financiar, spitalele private au atras anul trecut investiţii de 130 de milioane de euro.

Piaţa serviciilor medicale private se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro, iar cei mai mari zece operatori au avut anul trecut un rulaj de peste 200 mil. euro, în creştere cu 15% faţă de 2010. Cei mai mari jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Sanador, Gral, dar şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO