Companii

Ion Sterian, Transgaz: Eu vă spun că gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente nici măcar pentru consumul României, nu se pune problema de exporturi, vom importa gaz. Romgaz ar trebui să verifice odată dacă e potenţial sau nu la Caragele

Ion Sterian, director general Transgaz: Tuzla-Podişor este aproape de prima sudură. Conducta preia integral producţia din Neptun-Deep. La finalul anului viitor vom finaliza gazoductul, vor mai urma 5-6 luni de zile de probe şi conform contractului semnat, la 1 iulie 2025 gazoductul este operativ.

Autor: Roxana Petrescu

08.11.2023, 08:30 15032

Într-una dintre rarele sale ieşiri publice, Ion Sterian, şeful Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural, spune că gazul din Marea Neagră nu va transforma România într-un jucător regional, aşa cum se tot vehiculează, din simplul motiv că nici măcar consumul intern nu va putea fi acoperit prin cantităţile estimate  ZF a scris încă de la jumătatea anului trecut că în contextul scăderii abrupte a producţiei interne şi pe fondul amânărilor multiple în începerea proiectelor de exploatare, cantităţile din Marea Neagră abia vor acoperi cererea internă.

Potrivit datelor oficiale, cantitatea totală care poate fi extrasă din perimetrul Neptun-Deep este estimată la 100 de miliarde de metri cubi, echivalentul consu­mului naţional pe o perioadă de circa 10 ani. Pentru a scoate la suprafaţă această capacitate, sunt necesare investiţii de 4 miliarde de ero care sunt împărţite între OMV Petrom şi Romgaz, OMV Petrom fiind operatorul proiectului. Primele cantităţi ar putea fi injectate în sistem în 2027. Deşi OMV Petrom a spus în repetate rânduri că această cantitate va putea transforma România într-un jucător de talie regională, Transgaz spune că exportul este ipotetic în contextul în care cantităţile nu vor putea acoperi nici micăr cererea internă.

„Eu vă spun că nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru România. Va trebui să importăm gaze“, a spus Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul unei intervenţii în cadrul Romanian International Gas Conference.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO