Companii

Ionuţ Bindea, CEO al ROCA Industry: Ce vrem să încurajăm este o industrie de anvergură, să construim campioni regionali care să se bată cu marii jucători din străinătate!

ZF Reindustrializarea României 2024

Ionuţ Bindea, CEO al ROCA Industry: Ce vrem să...

Autor: Mirabela Tiron

27.05.2024, 13:15 148

Ionuţ Bindea, CEO al ROCA Industry, spune că holding-ul încurajează  industria de anvergură iar planul este să construiască pe piaţa locală campioni regionali care să se bată cu marii jucători din străinătate.

"Finanţarea care vine dinspre zona publică astăzi este la extreme, cea mai mare parte a finanţării merge spre IMM-uri, cu cât este mai mică o companie cu atât mai multe posibilităţi de finanţare are. Dar nu de acolo  va apărea creşterea de productivitate, impactul şi nu aşa se va rezolva deficitul comercial. Avem o economie granulară iar sistemele de finanţări merg către companii cât mai granulare, pentru nu le permite să se unească şi să devină relevante", a spus el în cadrul conferinţei ZF Reindustrializarea României 2024. ROCA Industry este holdingul industrial deţinut de  ROCA Investments.

Holding -ul ROCA include  9 companii, 12 fabrici, activitate în 3 ţări şi 1200 de angajaţi.  "Prin structură suntem excluşi de la orice formă de finanţare a IMM-urilor, pentru că ne -am unit depăşim limita de companie mică sau mijlocie".

Există bani dar părerea noastră este că sectorul public trebuie adus mai aproape de noi mediul privat pentru a avea un dialog.

Ce a mai spus?

Cred că singura zonă unde avem o contribuţie majoră la materii  prime este producţia de uşi de interior, România  stă bine la capitolul lemn.

Fir de sticlă importăm din China, cupru din Turcia, sârmă din Grecia, lista poate să continue. La capitolul acesta în amonte se simte foarte tare dezindustrializarea. Industria României, componenta principală a PIB, este în al cincilea an de scădere, 2019 a fost vârful, suntem la peste 20% din PIB în continuare, a cincea sau a şasea cea mai industrializată ţară din Europa, dar trendul nu este favorabil. Industria are o inerţie foarte mare iar direcţia va putea fi schimbată doar prin politici. Avem nevoie de politici integrate care să adreseze inclusiv zona de materii prime.

Nevoia noastră astăzi este zona de finanţare, avem companie pe locul 3 în UE pe nişa ei de producţie. Ajungând acolo deja suntem la nivelul la care pentru noi partea de robotizare este ce facem deja, avem companie cu robot implementat, ne uităm şi avem proeict de AI (inteligenţă artificială), cu camere si recunoaştere care să facă verificarea de CTC (calitate) la finalul fluxului. Zona asta ne va duce la acelaşi nivel tehnologic cu vestul Europei, dar la capitol financiar suntem mult în urma lor.

Suntem o economie cu multă granularitate, această granularitate ne dă agilitate dar ne ţine departe de tot ce înseamnă anvergură, capacitatea de-a plăti cele mai noi inovaţii şi tehnologii.

Ce vrem să încurajăm este o industrie  de anvergură, să reconstruim campioni regionali care să se bată cu marii mamuţi din străinătate să repunem economia românească pe harta Europei, avem nevoie de anvergură şi de know how.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24