Companii

Irlandezii de la Moritz aloca 180 mil. euro pentru birouri

12.12.2007, 19:57 16

Dezvoltatorul imobiliar irlandez Moritz Group, care a anuntat investitii de un miliard de euro pe piata locala, va investi 180 de milioane euro pentru primul proiect de birouri de pe piata romaneasca, denumit Felix Plaza, situat in apropiere de Piata Victoriei din Capitala.
Investitia va fi derulata in doua etape pana in 2012, prima etapa a lucrarilor urmand sa fie finalizata in 2010. In prima faza a proiectului va fi construita o cladire de birouri cu 24 de niveluri, dintre care cinci subterane, in urma unei investitii de 120 de milioane de euro. Imobilul va avea o suprafata de 35.000 de metri patrati de spatii de birouri, o parcare subterana cu 600 de locuri, precum si un heliport, potrivit agentiei Coldwell Banker, promotorul proiectului.
A doua etapa, care va atrage o investitie de 60 de milioane de euro, presupune constructia unei cladiri de dimensiuni mai mici, cu o suprafata inchiriabila de 15.000 de metri patrati, care va fi finalizata in perioada 2011-2012.
Omul de afaceri irlandez Michael Whelan, proprietarul Moritz Group, a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie ca vrea sa construiasca 2.000 de apartamente in Romania in urmatorii cinci ani. Insa, cea mai mare parte a investitiilor anuntate vor fi indreptate in dezvoltarea unei retele de zece centre comerciale, sub brandul Tiago, in care vor fi investite peste 700 de milioane de euro, prin vehiculul investitional Mivan.
Mall-urile vor fi construite in orase cu peste 100.000 de locuitori, precum Oradea, Targu-Mures, Ploiesti, Bacau, Brasov, Sibiu, Galati, Craiova, Baia Mare si Arad, investitiile urmand sa fie incepute in 2008. Mall-urile vor avea suprafete inchiriabile cuprinse intre 25.000 si 30.000 de metri patrati si in jur de 150 de magazine, proiectul de la Bacau urmand a fi cel mai mare - 35.000 mp
Terenurile cumparate de Mivan pentru dezvoltarea de centre comerciale au o suprafata de circa 600.000 de metri patrati si au o valoare de peste 150 milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile.
Pe langa reteaua Tiago, Mivan are in derulare in Bucuresti proiectul centrului comercial Liberty Center, a carui valoare de piata, dupa finalizare, in anul 2008, va ajunge la cel putin 130 de milioane de euro. Investitia pentru acest proiect se ridica la 70 de milioane de euro.
In plus, Moritz Group a anuntat ca vehiculul investitional din Romania, Mivan, va investi inca 100 de milioane de euro intr-un proiect de logistica in partea de nord a Bucurestiului, unde detine un teren de 15 hectare. Mivan are in curs de realizare un proiect rezidential in Capitala, in parteneriat cu fondul de investitii Fabian, in zona Dristor, New Town Residence, ansamblu care cuprinde 655 de apartamente, in care va investi circa 85 de milioane de euro.
Mivan Group are birouri in Marea Britanie, Europa, Statele Unite ale Americii, Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat. Mivan opereaza in Romania din 1998, ca parte a joint-venture-ului Mivan-Kier, finalizand un proiect in valoare de 140 de milioane de euro in cadrul programului guvernamental de locuinte sociale si de alimentare cu apa. Moritz Group este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori si investitori din Irlanda si are activitati independente in Romania din anul 2005.

Irlandezii aduc peste 2 mld. euro in real estate
Fondul de investitii irlandez Credal Inter-Management va dezvolta impreuna cu omul de afaceri Marius Ivan un proiect imobiliar mixt, care va cuprinde dezvoltari rezidentiale, comerciale si de birouri, de 700-800 mil. euro in zona Voluntari
Compania Caelum Developments, controlata de mai multi oameni de afaceri irlandezi, va investi circa 600 de milioane de euro pentru constructia unui centru comercial pe terenul fostei baze sportive Spartac din Titan si a doua blocuri turn in in aceeasi zona
Dezvoltatorul imobiliar irlandez Moritz Group va investi un miliard de euro in dezvoltarea unei retele de 10 centre comerciale, sub brandul Tiago, precum si in proiecte rezidentiale, logistice si de birouri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO