Companii

Italienii de la Pirelli aduc inca 68 mil. euro in polul industrial din Oltenia

Italienii de la Pirelli aduc inca 68 mil. euro in polul industrial din Oltenia

Enrico Malerba, directorul general al Pirelli Romania, gestioneaza in fiecare an bugete de investitii de peste 50 de milioane de euro

17.06.2008, 21:16 26

Astfel, cumulul investitiilor companiei va creste de la 167 de milioane de euro in 2007 la 235 de milioane de euro la finalul acestui an.
Reprezentantii companiei au explicat ca cea mai mare parte a investitiilor au fost alocate pana in prezent constructiei fabricii de anvelope din Slatina, a carei constructie a inceput in 2004, iar in acest an o parte importanta din fonduri va fi atrasa de fabrica de filtre antipoluante din Gorj.
"Pirelli a dezvoltat in Romania un pol industrial de inalta tehnologie pentru sectorul auto. In anul 2008 vom definitiva la Slatina investitia initiala de 170 de milioane de euro, in timp ce la Targu-Jiu, Pirelli investeste 25 de milioane de euro in fabrica ce va produce filtre antipoluante pentru autoturismele diesel", a declarat Enrico Malerba, directorul general al Pirelli Romania.
Potrivit unui raport al Pirelli, in prezent se afla in constructie sistemele de productie pentru prima linie de asamblare, la final fabrica urmand sa aiba o capacitate totala anuala de 670 de tone de filtre antipoluante. Constructia fabricii de la Targu-Jiu a trecut de faza excavarilor si a constructiei cladirilor.
In paralel compania a lucrat si la dezvoltarea centrului de la Slatina, productia urmand sa creasca pana la finalul anului la 3,8 milioane de pneuri de la circa 1,9 milioane de pneuri in 2007, iar numarul angajatilor sa ajunga la mai mult de 1.200 de persoane.
"Definitivarea acestor investitii presupune din partea companiei noastre o activitate intensa in anul 2008 care se va materializa prin achizitionarea de noi utilaje, precum si prin amenajarea sau finalizarea de noi structuri in cadrul fabricii de anvelope, precum Mixing Room, sectia in care materia prima este pregatita in vederea realizarii produsului finit", a spus Malerba.
El a declarat anterior ca in 2008 Pirelli va completa investitia de peste 200 de milioane de pana acum cu o noua fabrica de anvelope, aceasta urmand sa fie construita in vecinatatea unitatii care deja functioneaza la Slatina.
Aceasta noua investitie, de care a amintit in cursul anului trecut si presedintele Pirelli, Marco Tronchetti Provera, ar creste capacitatea de productie a companiei de la 5,5 milioane de anvelope la circa 10 milioane si ar implica fonduri de inca 200 de milioane de euro.
Ceilalti doi producatori de anvelope, Continental si Michelin, vor produce in acest an 13 milioane si respectiv 4,6 milioane de unitati.
Daca pana in prezent 95% din productie a fost exportata, italienii urmaresc intensificarea activitatii pe piata locala pana in 2010 pentru a obtine o cota de piata de 10%, comparativ cu 4-5%.
"Pirelli isi propune ca in urmatorii ani sa atinga o cota de piata de 10%. Acest fapt este posibil nu numai prin realizarea de noi investitii, ci si prin imbunatatirea retelei de comercializare. Relatia cu clientii este extrem de importanta pentru noi, de aceea ne gadim sa ne indreptam atentia in primul rand catre distribuitorii produselor noastre", a completat Malerba.
Anvelopele Pirelli sunt distribuite in Romania de catre retele independente de comercianti de profil, precum Primat Gold sau Pneurom. Volumul pietei de anvelope pentru piata locala in acest an a fost estimat la 2,5 milioane de unitati, incluzand anvelopele second hand, ceea ce inseamna ca pentru o cota de 5% Pirelli va comercializa in Romania circa 125.000 de anvelope. Acestea provin atat din import, cat si de la fabrica din Slatina. Potrivit ultimelor date disponibile, compania a rulat in 2006 afaceri de 17 mil. euro pe piata locala. La nivel de grup Pirelli a consemnat in exercitiul financiar precedent o cifra de afaceri de 6,5 mld. euro, cea mai mare parte, de 4,1 mld. euro, provenind din sectorul auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO