Companii

Jucatorii din piata agricola mizeaza pe dublarea productiei de cereale in 2008

05.11.2007, 01:52 28

Companiile care activeaza in sectorul agricol si care anul acesta au raportat scaderi masive ale productiei vorbesc despre o revitalizare a agriculturii, pe fondul investitiilor masive facute in perioada de seceta din aceasta vara, dar si a completarii deficitului de apa din sol in ultimele luni.
"S-au folosit mari cantitati de ingrasaminte, ceea ce inseamna ca 40% din ele vor fi valorificate in anul urmator, dar vom avea o productie buna si datorita faptului ca in luna octombrie au cazut intre 70 si 120 ml de apa pe metrul patrat, fapt ce a dus la aprovizionarea solului cu necesarul de apa", a declarat Stefan Poenaru, directorul general al Agrofam Holding Fetesti, care exploateaza 19 mii ha de teren agricol, din care 8.000 ha sunt cultivate cu grau si 5.000 ha cu rapita.
Potrivit lui Poenaru, in Romania se folosesc in medie 25-30 kg de substante active la ha, de zece ori mai putin decat in tarile europene. Cu toate acestea, din cauza secetei care a afectat suprafetele cultivate in acest an, multi jucatori au dublat sau chiar triplat cantitatile. "Pentru culturile de toamna vom asigura pana la recoltare peste 100 kg de substante active pe ha", a mai spus Poenaru.
De aceeasi parere este si conducerea Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania, care spera intr-o crestere a productiei, cel putin la cereale. "Folosirea a peste 70 kg de substante active, anul acesta, inseamna dublarea productiei de cereale in anul urmator", a explicat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Seceta de anul acesta a determinat si compania Agro Chirnogi sa investeasca sute de mii de euro in tehnologie, intr-un complex de ingrasaminte (150 kg de substante active) pe cele 11 mii ha detinute, dar si intr-un sistem de irigatii prin conducta ingropata, factori care au dus la o productie de 5.700 de kilograme de grau la hectar, la rapita de 3.000 kg/ha, la porumb de 8.000 kg/ ha, iar la soia de 3.500 kg/ha.
Adrian Porumboiu, omul de afaceri care detine grupul Racova Agro Pan Grup din Vaslui, considera ca situatia dramatica din agricultura se repeta o data la patru ani, asa ca pentru 2008 previziunile sunt pozitive. "Anul acesta a fost unul dintre cei mai rai si tind sa cred ca situatia se repeta din patru in patru ani. In 2003 am intampinat dificultati, apoi ne-am confruntat cu pierderi mari anul acesta si poate acelasi lucru se va mai intampla si peste patru ani. In conditiile in care anul acesta nu am obtinut nimic la grau, pentru 2008 estimam ca vom scoate 130-140 de mii de tone de grau, asta si pentru ca in momentul de fata plantele arata foarte bine", a spus Porumboiu. Racova Agro Pan Grup lucreaza 40 mii ha de teren agricol, din care 14 mii ha sunt alocate culturilor de rapita si 26 mii ha, culturilor de grau.
Tot seceta a fost motivul pentru care pretul la ingrasaminte a crescut in aceasta perioada cu 40%, lucru care i-a determinat pe unii agricultori sa renunte la aceasta modalitate de fertilizare a solului agricol. "Din cauza pierderilor mari dintr-un an cum a fost 2007, si resursele au fost putine, iar oamenii nu au avut bani cu ce sa isi intretina terenurile aflate in exploatare", a declarat Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, al treilea mare jucator in topul companiilor agricole din Romania.
Cerealcom Dolj exploateaza in prezent 24 de mii de hectare de teren agricol, dintre care anul acesta 12 mii ha au fost cultivate cu grau. Si in cazul companiei din Dolj productia de grau a fost scazuta, de 2 tone la hectar. Chiar daca fermierii au primit in perioada septembrie-octombrie de la stat un sprijin financiar pentru infiintarea culturilor de toamna, pentru cumpararea semintelor, ingrasamintelor sau motorinei (500 de lei la hectarul de grau, 450 de lei la hectarul de orz si orzoaica si de 400 de lei la hectarul de rapita), multi jucatori din piata sustin ca nu este suficient, in conditiile in care majoritatea statelor membre primesc 240-350 de euro.
"Am primit sprijin, dar nu este de ajuns, pentru ca pentru un hectar infiintat este nevoie de cel putin 1.500-2.000 de lei", mai spune Anghel.
Daca pentru agricultori s-au alocat totusi fonduri de la stat, cultivatorii de legume spun ca sectorul lor nu a primit nimic, chiar daca si ei au fost afectati atat de seceta, cat si de furtunile de la inceputul anului, care le-au distrus solarele si culturile din camp.
"Anul trecut am primit 1.000 de lei la hectarul de legume la camp si 4.000 la hectarul de legume la solar din bugetul statului, dar anul acesta nu s-a acordat nimic, chiar daca au fost promise subventii intre 400 si 600 de lei. Ministerul nu s-a preocupat de sectorul de lapte si vegetale, ci numai de cereale. Cine nu s-a organizat in asociatii nu a fost prevazut in bugetul ministerului", a declarat Ghita Barbu - cultivator din localitatea Maia, judetul Ialomita.
Agricultorii romani care au fost afectati de seceta in aceasta vara au primit promisiuni ca vor primi ajutoare de stat in valoare de 400 mil. euro. Guvernul Romaniei nu a putut aloca pana acum acest buget fermierilor, pentru ca nu au avut acordul ministrilor europeni ai agriculturii, dar ulterior ajutorul a fost aprobat in unanimitate de membrii Consiliului.
Seceta din timpul verii a redus la jumatate productia de grau prevazuta pentru acest an in Romania, iar in cazul altor culturi, cum ar fi floarea-soarelui sau porumbul, a scazut productia cu 68%, respectiv 32%.
Subventiile din bugetul comunitar nu vor mai ajunge insa la fermieri anul acesta.
In cazul in care Comisia Europeana nu va activa clauza de salvgardare pentru Romania, lucru care se traduce prin reducerea cu 25% a fondurilor europene, adica 110 milioane de euro din totalul de 440 de milioane de euro, agricultorii vor primi 50 de euro la hectar de la Uniunea Europeana si 30 de euro din bugetul statului cel mai probabil la inceputul anului viitor si nu vor fi acordati decat pentru suprafetele deja verificate, urmand ca pe parcursul a 3-4 luni sa se continue verificarea si sa se faca si restul de plati.

Sprijin pentru agricultori

Agricultorii au primit in perioada septembrie-octombrie subventii pentru infiintarea culturilor de toamna: 500 de lei la hectarul de grau, 450 de lei la hectarul de orz si orzoaica si 400 de lei la hectarul de rapita;

Ministrii europeni ai agriculturii au aprobat alocarea unui buget in valoare de 400 mil. euro, sub forma de ajutoare de stat, pentru agricultorii care au fost afectati de seceta;

In urma controalelor pe teren, care cel mai probabil se vor termina in prima parte a anului viitor, agricultorii vor primi 50 de euro la hectar de la Uniunea Europeana si 30 de euro din bugetul statului;

Aplicarea clauzei de salvgardare ar insemna reducerea cu 25% a fondurilor europene, care insumeaza in total 440 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO