Companii

Kazahii au raportat un profit de 88 mil. euro la Petromidia, dar din operaţiuni financiare

Autor: Andrei Chirileasa

12.05.2011, 23:48 335

Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), compania care opereazărafinăria Pe­tro­mi­dia, controlată de grupul kazah KazMu­naiGaz, araportat în primul trimestru un pro­fit net de 372 mil. lei (88mil. euro), faţă de pier­deri de 225 mil. lei (54 mil. euro) înpe­rioada similară a lui 2010, potrivit situaţiilor fi­nanciareconform standardelor româneşti de contabilitate (RAS) publicate peBursă.

Acesta este cel mai mare profit tri­mes­trial raportat decompanie de la pre­luarea ei de către kazahi în 2007, de la DinuPatriciu.

Câştigurile au provenit însă exclusiv din ope­raţiunifinanciare, respectiv reevaluarea da­toriilor pe termen lung învalută, în condiţiile în care leul s-a întărit semnificativ faţă dedolar şi euro în primul trimestru. Astfel, rezultatul financiar afost pozitiv, de 440 mil. lei (104 mil. euro).

Datoriile totale ale companiei se ridicau la finele lunii martiela 5,57 mld. lei (1,35 mld. euro).

Pe exploatare însă, compania a raportat pierderi de 31,7 mil.lei, de circa trei ori mai mici decât în perioada similară a lui2010, în condiţiile în care cifra de afaceri a urcat cu 41%, la2,42 mld. lei (572 mil. euro).

La nivel consolidat, grupul Rompetrol Rafi­nare a raportatafaceri de 1,07 mld. do­lari (circa 760 mil. euro), în creştere cu27%, şi pierderi de 11,3 mil. dolari (8 mil. euro), de cinci orimai mici decât în primul tri­mes­tru al lui 2010. Raportărileconsolidate sunt conform standardelor internaţionale decon­tabilitate (IFRS), în care regulile privind re­evaluareadatoriilor sunt puţin diferite, şi cu­prind şi rezultatelesubsidiarelor com­paniei, respectiv reţeaua de benzinăriiRom­petrol Downstream şi divizia de petro­chimie RompetrolPetrochemicals, astfel ex­pli­cându-se diferenţele semnificativedin­tre cifrele raportate.

Acţiunile Rompetrol Rafinare sunt lis­ta­te la Bursă, dar suntpuţin lichide, după ce gru­pul Rompetrol a preluat anul trecutma­joritatea titlurilor de la acţionarii mino­ri­tari. Compania areo capitalizare de 302 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO