Companii

La şase din cele mai vândute zece maşini timbrul de mediu e mai mic faţă de vechea taxă

Mediafax Foto

Autor: Bogdan Alecu

26.02.2013, 18:52 2393

Noul timbru de mediu, care va intra în vigoare la mijlocul lunii viitoare, prevede o reducere a taxei pentru şase din cele mai bine vândute zece autoturisme de pe piaţa locală, conform unei analize a ZF pe baza formulei de calcul a Ministerului Mediului. Datele ZF iau în calcul topul celor mai vândute maşini noi în luna ianuarie, când piaţa auto a scăzut cu aproape 4%.

Cele mai avantajate automobile de noul timbru sunt cele diesel deoarece noul timbru, spre deosebire de taxa actuală, taxează mai mult emisiile de dioxid de carbon şi mai puţin capacitatea cilindrică a motorului.

Astfel, pentru un automobil Skoda Octavia cu motor diesel 1,6 TDI taxa scade de la 163 de euro la 50 de euro, deoarece emisiile motorului sunt de aproximativ 100 de grame de dioxid de carbon per kilometru.

Pe de altă parte, tot în acest context pentru automobilele Dacia cu noul motor de 0,9 litri TCe taxa creşte de la 41 la 48 de euro deoarece nu se mai ia în calcul capacitatea cilindrică, ci doar emisiile.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO