Companii

Lopez Ceron, FCC Construction: Vom intra pe piata de real estate

Lopez Ceron, FCC Construction: Vom intra pe piata de real estate

Alcibiades Lopez Ceron, directorul FCC Construction pe zona Europa: Majoritatea romanilor care au plecat in Spania sa munceasca nu doresc sa se mai intoarca in Romania sa lucreze, pentru ca vor sa produca bani acolo, unde salariile sunt mai ridicate. Insa in viitor, cand va creste afacerea companiei pe piata romaneasca, vom lua in considerare aceasta alternativa.

01.02.2007, 18:29 294

FCC Construction, unul dintre constructorii pasajului Basarab din Capitala, va intra anul acesta pe piata de real estate, dupa doi ani in care compania a derulat doar lucrari de infrastructura, spune Alcibiades Lopez Ceron, directorul FCC Construction pe zona Europa.
Filiala locala a grupului spaniol se afla in discutii pentru constructia mai multor proiecte imobiliare. "Piata imobiliara din Romania inregistreaza un boom, iar calitatea constructiei va deveni un factor critic in dezvoltarea proiectelor. Din acest motiv, tot mai multi constructori puternici straini, care au putere financiara si experienta, vor intra pe piata locala", a declarat Lopez Ceron.
Compania spaniola se afla in negocieri pentru constructia centrului comercial Sun Plaza si a unui proiect rezidential dezvoltat de un investitor spaniol, care va cuprinde 500 de locuinte.
Spaniolii vor participa la proiectele de pe piata imobiliara alaturi de subsidiarele locale ale grupului austriac Alpine.
FCC Construction a achizitionat anul trecut 80,7% din actiunile Alpine, a doua companie de constructii din Austria, pentru 80 de milioane de euro.
"Grupul Alpine are deja o subsidiara puternica in Romania si se acomodeaza foarte repede atunci cand patrunde pe o piata noua. Vom forma o echipa pentru a participa la cat mai multe proiecte de real estate", precizeaza Lopez Ceron.
Mai mult, FCC Construction intentioneaza sa participe la licitatiile pentru tronsoanele mai dificile de pe autostrada Bucuresti-Brasov, compania fiind specializata in lucrari de tuneluri si poduri.
"Vom participa la licitatia pentru reabilitarea unui tronson de pe drumul national Filiasi Petrosani, proiect care se ridica la circa 30 mil. euro, precum si la licitatia pentru tronsoanele mai dificile de pe autostrada Bucuresti-Brasov, unde este nevoie de experienta in lucrari de sustinere mai complicate", spune Lopez Ceron.
FCC Construction are angajati romani care lucreaza pentru companie in Spania, iar reprezentantii companiei nu exclud aducerea acestora inapoi in Romania, odata cu dezvoltarea pietei constructiilor.
"Majoritatea romanilor care au plecat in Spania sa munceasca nu doresc sa se mai intoarca in Romania sa lucreze, pentru ca vor sa produca bani acolo, unde salariile sunt mai ridicate. Insa in viitor, cand va creste afacerea companiei pe piata romaneasca, vom lua in considerare aceasta alternativa", spune Lopez Ceron.
Compania are in prezent 80 de angajati si a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 12 de milioane de euro si estimeaza pentru anul acesta un business de 40 de milioane de euro.
FCC Construction este specializata in concesiuni de autostrazi si drumuri nationale, iar acest business se va dezvolta puternic in urmatorii ani pe piata romaneasca, potrivit lui Lopez Ceron.
Radu Berceanu, ministrul transporturilor, a anuntat recent ca va organiza pana in luna iulie licitatii pentru concesionarea celor doua autostrazi - Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta.
FCC Construction este implicata in prezent in constructia podului Basarab din Capitala, proiect care se ridica la 133 mil. euro, printr-un joint-venture cu compania italiana Astaldi. In plus, compania de constructii spaniola a obtinut un contract in valoare de 116 milioane de euro pentru realizarea podului Vidin-Calafat intre Bulgaria si Romania.
FCC Construction va finaliza anul acesta reabilitarea drumului national Cluj-Livada, contract care se ridica la 20 mil. euro si care a fost inceput in 2004.
"Am decis sa intram pe piata romaneasca in 2003, in urma initiativei Guvernului din acea perioada care dorea sa atraga finantare de la banci internationale pentru proiecte de infrastructura. Chiar daca la acea vreme initiativa nu a avut succes, dezvoltarea pietei din Romania ne-a atras atentia", spune Ceron.
Grupul spaniol FCC, cu activitati in constructii, real estate, mediu si productie de ciment, a realizat in primele noua luni de anul trecut venituri nete de 6,3 miliarde de euro.
Fondurile de miliarde de euro anuntate pentru viitoarele proiecte de infrastructura din Romania au atras atentia constructorilor spanioli, care s-au plasat deja in cursa pentru castigarea licitatiilor importante. Compania spaniola Sedesa a castigat licitatia pentru proiectul de reabilitare a centrului istoric, contract care se ridica la circa 20 mil. euro si se afla in faza finala a licitatiei pentru parcajul de la Gara de Nord.
Protectia mediului este de asemenea una dintre tintele companiilor spaniole. Firme precum Eptisa, Inocsa sau Idom au deschis deja birouri pe piata locala si sunt in cautare de proiecte de dezvoltare a infrastructurii de mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO