Companii

Lungu, CEZ: In energie, ar trebui sa nu se mai iroseasca timpul asa cum s-a facut in 2009

Lungu, CEZ: In energie, ar trebui sa nu se mai iroseasca timpul asa cum s-a facut in 2009

Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade: In 2010, fata de anul trecut este posibil sa existe o crestere usoara a consumului de energie electrica, dar aceasta nu va fi spectaculoasa. De asemenea, nu cred ca vom vedea inceperea vreunui proiect major in ceea ce priveste producerea de energie electrica. Vom avea poate intentii de investitii mai bine analizate.

14.01.2010, 23:15 74

Ion Lungu, care se ocupa practic de tot ce inseamna tranzactiicu energie in CEZ Romania, structura care cuprinde mai multecompanii organizata dupa ce grupul ceh de utilitati ceh a preluatcontrolul asupra fostei Electrica Oltenia in 2005, crede ca unuldintre cele mai importante lucruri care trebuie facute anul acestapentru piata energiei este implementarea deciziilor anuntate, daramanate atatia ani.

"2009 a fost un an afectat de scaderea consumului de energie,fara investitii majore in domeniu. Desi s-a vorbit de restructurareatata timp prin infiintarea celor doua companii energetice, nu s-afacut nimic. Aspectele netransparente ale pietei care tin decomercializarea energiei au fost mentinute. Nu as putea spune caacesta a fost cel mai greu an din ultimii 10 de exemplu pentru casistemul energetic a fost in siguranta, dar cu certitudine a fostunul dificil prin lipsa de fonduri si de strategie", a precizatLungu, care este si presedintele Asociatiei Furnizorilor de EnergieElectrica din Romania (AFEER).

Anul trecut, Ministerul Economiei a initiat o noua strategieprivind reorganizarea sistemului de productie de energie prininfiintarea a doua companii energetice nationale, abandonand astfelun plan dezbatut timp de aproape doi ani care viza infiintarea unuisingur asa-zis campion national. Desi companiile trebuia sa fiegata pana la sfarsitul anului trecut, ruperea coalitiei deguvernare si alegerile prezidentiale au amanat acest proiect,mentinand astfel starea de incertitudine asupra modului in care vorfi reorganizate cele mai importante companii energetice dinRomania.

Nimic semnificativ in 2010

Lungu nu crede ca anul acesta va incepe vreun proiect major inceea ce priveste producerea de energie electrica, chiar daca si CEZimpreuna cu Termoelectrica sunt implicati in realizarea unuiproiect de 400 MW in valoare de 400 de milioane de euro la Galati.In afara de CEZ, italienii de la Enel, germanii de la E.ON si GDFSUEZ (Franta) au memorandumuri de intelegere semnate cu statulroman pentru construirea unor noi unitati de productie.

"In 2010, fata de anul trecut este posibil sa existe o crestereusoara a consumului de energie electrica, dar aceasta nu va fispectaculoasa. De asemenea, nu cred ca vom vedea inceperea vreunuiproiect major in ceea ce priveste producerea de energie electrica.Vom avea poate intentii de investitii mai bine analizate", este deparere Lungu.

Anul trecut, pe fondul reducerii activitatii industriale,consumul de energie a scazut cu circa 8-9%, cele mai grele lunifiind cele de la inceputul lui 2009. In ultimul trimestru alanului, consumul de energie a inceput sa-si revina, in lunadecembrie volumele consumate fiind similare cu cele din 2008.

2010, an de pregatire pentru un 2011 maibun

Lungu afirma ca anul acesta unul dintre cele mai importantelucruri care trebuie realizate pentru segmentul energetic estepunerea in aplicare a reformelor anuntate, astfel incat sa nu semai piarda inca un an fara sa se intample nimic, asa cum a fostcazul in 2009.

"Sper ca acest an, 2010, sa-i determine pe multi sa gandeascamai profund. Cred ca anul acesta ar trebui sa fie unul de pregatiretemeinica, astfel incat sa nu se mai iroseasca timpul, asa cum s-afacut in 2009. Nu cred ca vor exista imbunatatiri pe partea definantari", spune el.

Un business de 300 milioane de euro

CEZ are in Romania afaceri de peste 300 de milioane de euro,fiind de la intrarea pe piata locala unul dintre cei mai agresiviinvestitori din domeniul energetic romanesc.

Printre proiectele de anvergura se numara parcul eolian de laFantanele si Cogealac care va fi finalizat in 2011, pana in prezent40 din cele 240 de tubine cate vor fi in final fiind deja montate.In total, CEZ va investi 1,1 miliarde de euro pentru dezvoltareacelui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, circa o treime dinaceasta suma urmand sa revina firmelor romanesti implicate in acestproiect.

CEZ mai face pate din echipa de proiect care va realizareactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, proiect estimat la 4 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24