Companii

Mădălina Fildan Răileanu, PeliPartners: Normele privind stocarea energiei sunt esenţiale, chiar dacă aceste proiecte sunt încă în faze incipiente

Mădălina Fildan Răileanu, senior associate, PeliPartners: Alţi paşi importanţi în simplificarea avizării proiectelor de energie regenerabilă sunt reducerea termenelor, stabilirea unor proceduri clare de responsabilizare pentru depăşirea în mod nejustificat a termenelor de răspuns şi reducerea pe cât posibil a documentaţiei necesare şi a procedurilor specifice acestor avizări.

Mădălina Fildan Răileanu, senior associate, PeliPartners: Alţi paşi importanţi în simplificarea avizării proiectelor de energie regenerabilă sunt reducerea termenelor, stabilirea unor proceduri clare de responsabilizare pentru depăşirea în mod nejustificat a termenelor de răspuns şi reducerea pe cât posibil a documentaţiei necesare şi a procedurilor specifice acestor avizări.

Autor: Roxana Petrescu

01.04.2022, 16:15 159

Neclarităţile legate de drepturile asupra terenurilor, autorizarea complicată a lucrărilor de construire, conectarea dificilă la sistemul energetic naţional sau lipsa de claritate din domeniul stocării de energie sunt în continuare printre cele mai mari piedici în calea noilor proiecte de energie regenerabilă. Simplificarea procedurilor şi un răspuns mai rapid din partea autorităţilor statului pot accelera realizarea acestor investiţii văzute ca fiind singurele care pot atenua pe termen scurt deficitul de energie cu care se confruntă România.

„Alţi paşi importanţi în simplificarea avizării proiectelor de energie regenerabilă sunt reducerea termenelor, stabilirea unor proceduri clare de responsabilizare pentru depăşirea în mod nejustificat a termenelor de răspuns şi reducerea pe cât posibil a documentaţiei necesare şi a procedurilor specifice acestor avizări“, spune Mădălina Fildan Răileanu, senior associate în cadrul casei de avocatură PeliPartners, prezentă în cadrul ZF Power Summit (22-24 februarie).

Securizarea terenurilor necesare pentru un proiect de energie verde rămâne în continuare o temă delicată pentru investitori.

„Problemele sunt în parte generate de statutul juridic incert al acestora. Fiind vorba în general despre terenuri agricole extravilane, acestora le sunt aplicabile legile speciale privind restituirea proprietăţilor. Gradul ridicat de complexitate al acestei legislaţii a creat dificultăţi şi neconformităţi în aplicare. Acest fapt s-a tradus, nu de puţine ori, în emiterea de titluri de proprietate afectate de diverse cauze de nevaliditate. Din acest motiv, exerciţiile de verificare a validităţii drepturilor de proprietate sunt în continuare foarte relevante şi necesare.“

Mădălina Fildan Răileanu mai spune că aceste exerciţii necesită adeseori timp şi resurse semnificative, pe care dezvoltatorii sau investitorii în proiecte de energie regenerabilă trebuie să le ia în calcul.

„Există de asemenea situaţii în care rezultatele analizelor juridice indică existenţa unor probleme critice care afectează drepturile de proprietate asupra terenurilor. Remedierea acestor defecte poate îngreuna realizarea proiectului sau poate duce chiar la abandonarea acestuia.“

Mai departe, reţelele de distribuţie a energiei şi cea de transport ridică la rândul lor provocări privind integrarea de noi proiecte.

„Gradul ridicat de uzură fizică şi morală a reţelei este identificat în PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) ca fiind unul dintre principalii factori pentru care investiţiile în producţia de energie din resurse regenerabile au întârziat.“

De asemenea, una dintre problemele care ar trebui rezolvate pentru noile proiecte de energie verde sunt cele de reglementare a unităţilor de stocare, foarte importante pentru echilibrarea sistemului energetic ţinând cont de caracterul variabil al energiei verzi.

„Normele privind stocarea energiei pentru noile proiecte sunt esenţiale, chiar dacă aceste proiecte sunt încă în faze incipiente. în lipsa normelor, există incertitudini cu privire la condiţiile tehnice catre trebuie respectate, costurile potenţiale sau punerea în funcţiune a acestor proiecte. În practica noastră recentă, am avut ocazia de a analiza proiecte care au au parcurs porceduri de reautorizate pentru a include şi componente de stocare“, a avertizat Mădălina Fildan Răileanu.

Potrivit acesteia, operatorii reţelelelor de distribuţie au emis deja avize tehnice de racordare pentru centrale de producere a energiei din resurse regenerabile, care conţin instalaţii de stocare. „Cu toate acestea, normele tehnice de racordare a instalaţiilor de stocare la sistemul energetic national nu au fost încă aprobate. Proiectul de norme tehnice există, însă nu a fost încă aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO