Companii

Marex Braila merge spre afaceri de 70 mil. euro, dupa vanzari de peste doua ori mai mari la noua luni

Marex Braila merge spre afaceri de 70 mil. euro, dupa vanzari de peste doua ori mai mari la noua luni

Numarul magazinelor detinute pe plan local de lanturile internationale a continuat sa creasca, astfel incat acestea au o pondere tot mai mare din comertul cu carne si produse din carne

03.12.2008, 16:15 471

"Anul acesta am dublat numarul de porcine fata de aceeasi perioada a anului precedent. In acelasi timp, numarul magazinelor detinute pe plan local de lanturile internationale a continuat sa creasca si o data cu extinderea lor au crescut si vanzarile noastre. De asemenea, in magazinele in care eram deja prezenti, am inregistrat o crestere a volumului vandut", a declarat Marin Moraru, directorul general si actionarul majoritar al companiei.

Astfel, in aceasta perioada, divizia de carne a companiei a inregistrat o crestere a volumului vanzarilor de 149%, cea de preparate de 141%, iar pe segmentul de bauturi si produse pe baza de alcool, avansul a fost de 86%.
"Cresterile la carne si produsele din carne reprezinta rezultatul investitiilor din 2006 si 2007, iar efectul se va extinde si asupra anului 2009. Din pacate rezultatele la bauturi si alte produse din alcool reflecta intarzierea de aproape un an in punerea in functiune a noii fabrici de alcool, care a devenit operationala in septembrie anul acesta", a explicat directorul general.
Investitiile realizate de actionarii Marex in companie s-au ridicat in acest an la peste 10 milioane de euro, cea mai mare parte fiind deja alocata pentru proiectele incepute in 2007. Grupul a inaugurat anul acesta cel de-al doilea complex de crestere si ingrasare a porcilor detinut pe plan local, primele livrari fiind realizate in luna iulie. Complexul, care are o capacitate de 120.000 capete pe an, functioneaza in acest moment la 80% din capacitatea maxima.
De asemenea, noua fabrica de alcool etilic si bioetanol are o capacitate de 30.000 de litri alcool absolut pe zi, respectiv 10 milioane de litri alcool anual, existand posibilitatea unei extinderi la 30 de milioane de litri pe an in functie de evolutia cererii din piata.
"Speram ca principalii clienti sa fie producatorii nationali de benzina care de la 1 ianuarie 2009 trebuie sa adauge 5% bioetanol in benzina livrata, dar si beneficiari externi interesati de produsele noastre", a adaugat Moraru.
Cea mai recenta investitie a grupului brailean, fabrica de biogaz, urmeaza a deveni operationala in trimestrul patru al anului viitor.
"In 2009 urma sa consolidam aceste realizari cu unele completari si perfectionari, inclusiv in domeniul energiilor neconventionale, si pregatirea trecerii la un nou nivel al productiei. In masura in care criza financiara va avea efecte asupra consumului, vom cauta sa ramanem cat mai stabili pe acest palier", sustine actionarul Marex.
Moraru recunoaste ca il ingrijoreaza efectul pe care criza financiara il va avea asupra afacerilor companiei, insa cu toate ca aceasta criza va avea efecte asupra consumului el sustine ca isi pastreaza optimismul. Astfel, reprezentantul companiei estimeaza mentinerea ritmului obtinut in primele noua luni pana la finalul lui 2008, an pe care intentioneaza sa il finalizeze cu o cifra de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro.
"Avand in vedere totusi faptul ca din carnea de porc pe care o prelucram noi importam peste 50%, iar la nivel national se importa peste 65%, credem ca investitiile in productia carnii de porc trebuie continuate. Ar fi o masura inteleapta de crestere a sigurantei alimentare a populatiei si evitarea unor crize de hrana similare actualei crize financiare, dar cu efecte mult mai grave", afirma Marin Moraru.
Grupul de firme din Braila, detinut de Marin si Elena Moraru, este format din companiile Marex (detine fabrica de alcool, abatorul si fabrica de preparate din carne), Stejar Prodimpex (asigura distributia bauturilor alcoolice marca Imperial si alcoolul sanitar Marex), Vegetal Trading (specializata pe productia de furaje si partea de zootehnie) si Best Construct (companie cu activitate in domeniul constructiilor).
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO