Companii

Marius Marin, Macon Deva: In management e ca in fotbal - trebuie sa ai coechipieri vizionari

Marius Marin, Macon Deva: In management e ca in fotbal - trebuie sa ai coechipieri vizionari

Marius Marin, directorul executiv al Macon Deva: In cazul Macon Deva a fost contopita faza de restructurare cu cea de dezvoltare. Managementul era destul de imbatranit, pentru ca firma era detinuta de PAS. Din cei sase directori ai companiei, patru sunt noi. In management e ca in fotbal, trebuie sa ai coechipieri care sa te cunoasca si sa iti trimita pasa in adancime atunci cand esti in atac.

02.07.2008, 16:01 653

"Prima data trebuie inteles businessul, iar ulterior trebuie creata o echipa care sa aiba rabdare in munca cu viitorii angajati. Muncitorul are de obicei o viziune doar pentru o luna si trebuie convins de avantajele pe care le va avea pe termen lung. Pentru a realiza o restructurare este esential controlul si atentia la detalii, pentru ca in Romania nu e ca in Germania, unde muncitorii stiu ce trebuie sa faca", spune Marin, 47 de ani, care a restructurat in ultimii paispezece ani cinci companii.
"Incepand din 1994 am fost implicat in mai multe procese de restructurare a unor companii precum Uton Onesti, Tofan Grup, PCC Sterom Campina, Mefin Sinaia si Simcor Oradea", spune Marin, care detine functia de director executiv al Macon Deva din luna august a anului 2006.
Producatorul de materiale de constructii a fost preluat in 2006 de catre fondul de investitii polonez Enterprise Investors, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din Europa Centrala si de Est, pentru 35 de milioane de euro, de la Asociatia Salariatilor.
"In cazul Macon Deva a fost contopita faza de restructurare cu cea de dezvoltare. Managementul era destul de imbatranit, pentru ca firma era detinuta de PAS. Din cei sase directori ai companiei, patru sunt noi, am pastrat doar directorul comercial si directorul de calitate", spune Marin. Fostii directori ai companiei au devenit dupa vanzarea actiunilor milionari in euro, cea mai mare suma - de peste 3,66 mil. euro - fiind incasata de Liviu Cucu, fostul director general al Macon, impreuna cu sotia sa, Felicia.
"Directorul de productie si managerul tehnic au venit de la Mefin Sinaia pentru ca lucrez de mult cu ei. In management e ca in fotbal, trebuie sa ai coechipieri care sa te cunoasca si sa iti trimita pasa in adancime atunci cand esti in atac", afirma Marin.
In cadrul pozitiilor de middle management in prezent 70% sunt fosti angajati ai companiei, iar restul sunt angajati noi.
"Din pozitiile de middle management care sunt ocupate de fosti angajati, circa 40% au fost promovati de la venirea mea", explica Marin. "In managementul schimbarii exista o regula numita 70%-30%. Prima data trebuie schimbat circa 30% din management, pentru ca sunt adversari. Circa 30% sunt aliati, iar restul de 40% sunt adversari, dar nu inteleg schimbarea", explica Marin care considera ca muncitorul roman trebuie invatat sa fie constient de responsabilizarea deciziei.
"El nu este obisnuit sa rezolve o sarcina la timp si, mai mult, uita sa anunte, pentru ca a lucrat intr-un sistem care ii permitea sa lucreze asa."
In plus, cultura schimbarii in management este diferita in functie de locatie. La Macon lucreaza angajati din Deva, Hunedoara si din alte localitati din judetul Hunedoara, fiecare dintre acestia avand mentalitati diferite.
Fondul de investitii Enterprise Investors, prin intermediul Macon Deva, este implicat in prezent in preluarea grupului Simcor Oradea, intr-o tranzactie evaluata la circa 53 de milioane de euro.
"In cazul in care va fi finalizata tranzactia voi conduce si operatiunile Simcor Oradea, unde va fi nevoie atat de restructurare, cat si de integrarea operatiunilor in structura Macon", spune Marin.
Cel mai greu proces de restructurare in care a fost implicat Marius Marin s-a derulat in perioada 1994-1999, cand a devenit presedintele-director general al producatorului de echipamente pentru industria chimica Uton Onesti.
"Am devenit directorul general al Uton Onesti la 33 de ani, cand firma avea declansata procedura de faliment si avea foarte multe datorii. In prima zi, 800 de oameni se aflau in greva si i-am asteptat in fata portii. Dupa 20 de minute am reusit sa-i conving sa se intoarca la lucru, cu conditia ca daca in sase luni nu voi redresa compania imi voi da demisia", a spus Marin.
La Uton a lucrat inca din 1986 ca inginer stagiar, apoi ca dispecer, iar ulterior a ajuns in functii de conducere. "Pana la venirea mea au fost schimbati patru directori, la presiunea muncitorilor", spune Marin.
Un alt proces complex de restructurare a fost derulat in cadrul Tofan Grup, unde a fost vicepresedinte in perioada 1999-2001.
"La Tofan Grup a fost cazul unei restructurari pentru vanzare si pana in 2001 totul era pregatit pentru achizitionarea de catre Michelin, unul dintre primele dealuri importante de pe piata romaneasca", spune Marin. Dupa restructurare, numarul angajatilor Tofan Grup a scazut cu 32%, iar costurile totale cu 21%. Michelin a preluat in 2001 doua fabrici de anvelope ale Tofan Grup, Victoria Floresti si Silvania Zalau, o uzina de resapare, o serie de depozite cu vanzare, precum si reteaua de puncte de vanzare Automaxima.

Companii restructurate
Uton Onesti, in perioada 1994 - 1999
Tofan Grup, 1999 - 2001
PCC Sterom Campina, 2001-2004
Mefin Sinaia, 2004 - 2006
Macon Deva, 2006 - pana in prezent

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO