• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Companii

Matematica energiei dă fiori: octombrie a dus preţul spot peste pragul de 190 de euro pe MWh, de 4,5 ori mai mare decât anul trecut. „Suntem într-o criză. De data asta, a energiei“

Matematica energiei dă fiori: octombrie a dus preţul spot peste pragul de 190 de euro pe MWh, de 4,5 ori mai mare decât anul trecut. „Suntem într-o criză. De data asta, a energiei“

Steen Jakobsen, chief investment banker la Saxo Bank: Cred că suntem într-o criză, dar criza în care suntem este una a energiei - în octombrie am avut cele mai ridicate preţuri ale energiei din istorie aproape, iar asta înseamnă că avem o Europă care are deficienţe legate de felul în care asigură resursele de energie. În plus, avem ca principală agendă politică orientarea înspre schimbările climatice, care face aceleaşi resurse, petrolul şi gazele, mai scumpe, doar pentru că se insistă pe reducerea surselor de energie fosilă. Vom avea o criză, o criză care va începe şi va avea origine criza energiei cu care ne vom confrunta iarna aceasta.

Autor: Roxana Petrescu, Ioana Matei

20.11.2021, 09:01 1283

♦ Octombrie a adus un nou record de preţ în tranzacţionarea energiei, de 192 de euro pe MWh, un nivel imposibil de imaginat cu un an în umă, când preţul spot de pe bursa de energie OPCOM era de 4,5 ori mai mic ♦ „Suntem într-o criză a energiei“, spune Steen Jakobsen, chief investment banker la Saxo Bank, într-un interviu în exclusivitate pe care îl puteţi regăsi în noua ediţie a Business Magazin.

Datele de la bursa de energie OPCOM pentru luna octombrie arată că tranzacţiile spot s-au încheiat la un preţ mediu de 192 de euro pe MWh, cu 44% mai mult faţă de septembrie şi de 4,5 ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. Nivelul atins este fără precedent şi încă un indiciu al faptului că România va trece anul acesta prin cea mai complicată iarnă din punct de vedere energetic.

„Cred că suntem într-o criză, dar criza în care suntem este una a energiei - în octombrie am avut cele mai ridicate preţuri ale energiei din istorie aproape, iar asta în­seam­nă că avem o Europă care are defi­cien­ţe legate de felul în care asigură resur­sele de energie. În plus, avem ca principală agen­dă politică orientarea înspre schim­bările climatice, care face aceleaşi resurse, pe­trolul şi gazele, mai scumpe, doar pentru că se insistă pe reducerea surselor de ener­gie fosilă. Vom avea o criză, o criză care va în­cepe şi va avea origine criza energiei cu care ne vom confrunta iarna aceasta“, spu­ne Steen Jakobsen, chief investment banker la Saxo Bank, într-un interviu apă­rut în no­ua ediţie a Business Magazin. Jakobsen este responsabil, alături de alţi experţi ai Saxo, de „Predicţiile scanda­loa­se“ ale băncii de investiţii, un set anual de pre­viziuni referitoare la evoluţia macroeco­no­mică şi politică la nivel mondial.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107