Companii

Medicamentele antibiotice, la control. Piaţa medicamentelor pe reţetă a crescut cu 40% în cinci ani, până la 12 mld. lei. În valoare, piaţa medicamentelor date pe reţetă (Rx) a ajuns la 12,6 mld. lei în 2022

Românii consumă anual 25 de doze zilnice definite (DDD) de antibiotice pe zi raportat la 1.000 de locuitori şi se află astfel în topul ţărilor europene la consumul de antibiotice.

Românii consumă anual 25 de doze zilnice definite (DDD) de antibiotice pe zi raportat la 1.000 de locuitori şi se află astfel în topul ţărilor europene la consumul de antibiotice.

Autor: Georgiana Mihalache

27.01.2024, 11:41 175

În volume, peste 400 de milioane de astfel de cutii au ajuns la pacienţii români în 2022 Din rândul acestor medicamente fac parte şi antibioticele, la care românii sunt „campioni“ la consum ♦ Farmaciştii şi medicii trebuie să completeze date suplimentare despre pacienţi pentru a elibera antibiotice ♦ Care sunt cele mai vândute antibiotice?

Un ordin din ianuarie 2024 al Ministerului Sănătăţii vine cu modificări la felul în ca­re se prescriu antibio­ticele. Me­dicii trebuie să comple­te­ze informaţii precum CNP-ul pacienţilor sau unitatea medicală unde lucrează, iar far­ma­ciştii să introducă în sistem date despre pa­cienţii care solicită antibiotice, invocând ur­genţa. Autorităţile încearcă să scadă astfel con­sumul excesiv de antibiotice şi rezistenţa la aceste medicamente, care vine „la pa­chet“ cu folosirea excesivă. Astfel, potrivit or­di­nu­lui dat în ianuarie 2024, reţeta pentru antibiotice trebuie să cu­prindă seria şi nu­mă­rul prescripţiei medicale, unitatea sanitară, datele pacientului (CNP, nume şi vârstă), co­dul de diagnostic, medica­mentul prescris şi mo­dul de administrare, semnătura medicu­lui, codul de parafă şi data eliberării reţetei.

Până acum, o reţetă de antibiotic putea fi eliberată doar cu numele, vârsta, medicamen­tul prescris şi modul de administrare, sem­nă­tu­ra şi codul medicului şi data eliberării rete­ţei. Reţeta rămânea la farmacia de unde s-a eliberat antibioticul, dar alte unităţi farma­ceutice nu puteau verifica dacă pacientul, cu o altă reţetă, a luat deja acel medicament. La rândul lor, farmaciştii trebuie să raporteze în sistem dacă eliberează de urgenţă anti­biotice, iar în baza CNP-ului, pacienţii nu mai pot lua aceleaşi medicamente din alte farmacii. În cazurile de eliberare de urgen­ţă, şi pacienţii trebuie să declare pe proprie răspundere că nu au mai luat antibioticul din altă farmacie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO