Companii

Medicul Ilie Vonica are o nouă ambiţie după ce a ajuns la 300 mil. €: să facă una din marile fabrici de medicamente

Prin firma de distribuţie, Vonica este cel mai puternic antreprenor din Sibiu, dacă nu se iau în calcul băncile. De Sibiu se leagă şi numele unor oameni de afaceri precum Ioan Ciolan (acţionarul majoritar al distribuitorului de materiale de construcţii Ambient) şi Ilie Carabulea (proprietarul holdingului Atlassib şi al băncii Carpatica).

Medicul Ilie Vonica are o nouă ambiţie după ce a ajuns la 300 mil. €: să facă una din marile fabrici de medicamente

Autor: Ioana David

19.04.2011, 23:50 3055

Prioritate are un spital care necesită aproape 20 mil. euro şicare este în Sibiu. Într-un in­ter­viu acordat Ziarului Financiar,Vonica a transmis un mesaj op­timist spunând că "lucrurile seîmbu­nătăţesc în mediul de afaceri şi în cel bancar".

"Băncile revin la noi, după o perioadă de răceală, şi neîntreabă dacă nu avem nevoie de finanţări. Întotdeauna avem ne­voiepentru că vrem să ne dezvoltăm", spune Vonica. În 2010,antre­prenorul român a avut investiţii reduse pe piaţaser­vi­ciilor me­di­cale private.

Sibianul în vârstă de 55 de ani poate fi considerat unul dintrecei mai puternici antreprenori din industria farma şi a serviciilorde sănătate.

Businessul său, de peste 300 mil. euro şi 1.500 de angajaţi,include un distribuitor de medicamente (Polisano), o reţea defarmacii (Reţeta), o fabrică (Polipharma Industries), o reţea declinici generaliste (Clinica Polisano), una de dializă, centre defertilizare in vitro şi un spital privat (la Sibiu).

Iar pe lista de proiecte Vonica mai are două spitale, în Sibiuşi Bucureşti, dar şi extindere pe fiecare dintre aceste linii.

"Avem şi alte investiţii în curs, spre exemplu în fabrica demedicamente, în spital, clinici, centre de fertilizare in vitro,centre de dializă, dar şi alte proiecte", a mai spus Vonica, fărăsă ofere şi alte detalii legate de valoarea totală ainvestiţiilor.

Deşi are un business diversificat, cea mai mare firmă din gruprămâne distri­buţia, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de245 de milioane de euro, "cu o profita­bilitate bună de câtevaprocente". În urmă cu un an afacerea din distribuţie se oprea înjurul a 190 de milioane de euro.

Reţeaua de farmacii Reţeta pe care o deţine are aproape 50 deunităţi, iar omul de afaceri anunţă că va continua să se ex­tindăşi în curând va începe să promo­veze brandul. "Deja am deschisunităţi în multe oraşe în care nu am fost prezenţi", a mai spusVonica. În România, potrivit datelor INS, există peste 7.000 defarmacii. Conform unei analize a ZF, cea mai extinsă reţea este deSensiblu, care are 240 de farmacii.

Nu scapă din ochi clinicile şi spitalele

Când vorbeşte despre afacerile sale din piaţa serviciilormedicale private, primul cuvânt pe care îl rosteşte este extindere,iar proiectele pentru cele două spitale, la Sibiu şi Bucureşti,sunt cele mai importante.

Astfel până la sfâşitul anului, omul de afaceri va ajunge lafinal cu o investiţie de circa 20 de milioane de euro într-ounitate la Sibiu, pentru ca apoi să urmeaze cea din Capitală.

"Prin deschiderea celor două spitale noi din Sibiu şi Bucureştise vor crea câteva sute de noi locuri de muncă", a spus Vonica, dara fost rezervat în a oferi mai multe detalii despre acesteproiecte. Spune că în aceste spitale vrea să atragă medici dinEuropa, care să vină să presteze servicii sau să asiste operaţiiprintr-un sistem de telemedicină.

"Medicii parteneri îşi desfăsoară activitatea în multe spitaledin lume. Vreau să îi aduc ca şefi de orchestră, ca formatori înspitalele şi clinicile Polisano. Un alt concept pe care vreau să-ldezvolt este telemedicina", a mai spus proprietarul Po­lisano.

Separat de proiectul de spital din Bucureşti, Vonica are dejatrei clinici în Capitală şi urmează să deschidă alte două. Piaţadin Bucureşti este extrem de competitivă, cei mai mari operatorifiind localizaţi aici.

"Tot în Bucureşti functionează două centre de dializă şi alteşapte în ţară. Intenţionăm să ajungem la 12-13 centre de acest fel,în perioada următoare", a mai spus el. Tot de Bucureşti se leagă şideschiderea unui centru de fertilizare in vitro, care va fi deschisluna viitoare, al doilea după cel de la Sibiu. În acest domeniu, acontinuat Vonica, urmează să pună bazele unei reţele naţionale.

Cu fabrica aproape gata

Anul trecut, omul de afaceri a anunţat că are în derulare şiinvestiţii într-o fabrică de medicamente la Sibiu, singurul segmentde business pe care nu îl atacase până la acea dată. Prin aceastăinvestiţie, Vonica devine unul dintre puţinii antre­prenori românicare mai deţin unităţi de producţie.

Cuexcepţia Antibiotice Iaşi, con­trolată de Ministerul Sănătăţii,toate fabricile ro­mâ­neşti mari de medicamente au fost cumpăratede multinaţionale. Alte fabrici construite după 1990 sunt SindanPharma (în prezent Actavis) şi Labormed, dar şi Europharm (înprezent deţinută de GSK) şi Fiterman Pharma (capacitate de mai micidimensiuni).

De altfel, omul de afaceri Mihai Miron, care a construit în anii'90 fabrica Euro­pharm din Braşov, vândută apoi către GSK, arevenit în industria farma şi se concentrează în prezent pedistribuţie şi retail, dar are şi activităţi de producţie de micidimensiuni.

"Am dorit dintotdeauna să mă dezvolt şi în industria deme­dicamente. În momentul de faţă acest proiect se numeştePolipharma Industries. Este un proiect ce se dezvoltă pe mai mulţiani şi este o investiţie de mai multe milioane de euro. Va fi unadintre marile fabrici de me­dicamente din România", a explicat omulde afaceri, care nu a dorit să dea alte detalii legate decapacitatea de producţie, cifra de afaceri ţintită sau investiţiafinală.

Fabrica va avea mai multe secţii de producţie medicamente solideşi in­jectabile, iar în prezent este în evaluare obţinerea GMP-ului(standarde ne­ce­sare pentru orice pro­ducător de medicamente)pentru prima secţie de produse generice solide.

A trecut cu bine de criză

Întrebat cum a trecut prin anii de criză, omul de afaceri aprecizat că firmele din grup, "au avut un parcurs relativ bun",bu­siness planul programat a fost "în ge­neral realizat" şi nu aavut dificultăţi majore în a păstra numărul de an­ga­jaţi.

Medic ginecolog de profesie, Vonica a început în urmă cu 18 aniafacerile în domeniul farmaceutic şi poate fi considerat unuldintre cei mai puternici antreprenori din domeniul farma.

Prin firma de dis­tribuţie, Vonica este cel mai puternicantreprenor din Sibiu, dacă nu se iau în calcul băncile.

De Sibiu se leagă şi numele unor oameni de afaceri precum IoanCiolan (acţionarul majoritar al distri­buitorului de materiale deconstrucţii Ambient) şi Ilie Carabulea (proprietarul holdinguluiAtlassib şi al băncii Carpatica).

Vonica a terminat Facultatea de Medicină Generală în 1982 laTimişoara, iar timp de trei ani a fost medic stagiar la SpitalulJudeţean Sibiu. A profesat apoi medicina generală în câteva comunedin Sibiu.

Timp de patru ani, începând cu 1990, a făcut un rezidenţiat înginecologie la Bucureşti, Sibiu şi Cluj şi tot în această perioadă,mai exact în 1992, a deschis prima policlinică la Sibiu.

După o perioadă de câteva luni în care a finaţat aceapoliclinică au aprăut şi primii bani.

În 1994 intra în dis­tribuţia de medicamente, iar un an maitârziu a demarat importul, care s-a extins treptat şi a ajuns întreprimii jucători.

Spitalul din Sibiu a fost deschis în 2004 şi are în struc­turăşapte secţii me­dicale şi o capacitate de 50 de paturi.

În 2006 a deschis tot la Sibiu primul centru de fertilizare invitro.

În legătură cu posi­bilitatea de a vinde, Vonica a răspuns: "Tottimpul vin şi bat la uşa noastră diferiţi investitori,insti­tuţionali, strategici, financiari. Nu căutăm să vindem. Nedez­voltăm, dar niciodată nu spunem nu dacă credem că un partenerpoate să aducă plusvaloare la una dintre societăţile noastre. Un omde afaceri trebuie să aibă tot timpul uşile deschise, să fiedeschis la parteneriate".

Pe piaţa de me­di­camente care trece anual de două miliarde deeuro, distri­bu­itorul Polisano con­cu­rează cu Mediplus (parte aA&D Pharma), Far­mexpert, Far­mexim, Fildas, Europharm, ADMFarm. Cele mai mari reţele de farmacii cu care Reţeta concureazăsunt Sensiblu, Catena, Dona, Help Net, Far­macia Ri­chter,Cen­trofarm.

Industria serviciilor medicale private în care Vonica mai esteprezent se ridică anual la peste 400 de milioane de euro şi este încontinuă expansiune susţinută de investi­ţiile firmelorprivate.

Ce spune Ilie Vonica despre

  • Relaţia cu băncile: Băncile revin la noi, dupăo perioadă de răceală, şi ne întreabă dacă nu avem nevoie definanţări. Întotdeauna avem nevoie pentru că vrem să nedezvoltăm.

  • Model de business: Un om de afaceri trebuie săaibă tot timpul uşile deschise, să fie deschis la parteneriate.

  • Atragerea unui investitor: Tot timpul vin şibat la uşa noastră diferiţi investitori, instituţionali,strategici, financiari. Nu căutăm să vindem. Ne dezvoltăm, darniciodată nu spunem nu dacă credem că un partener poate să aducăplusvaloare la una dintre societăţile noastre.

  • Investiţii în fabrici: Am dorit dintotdeauna sămă dezvolt şi în industria de medicamente. În momentul de faţăacest proiect se numeşte Polipharma Industries. Este un proiect cese dezvoltă pe mai mulţi ani şi este o investiţie de mai multemilioane de euro. Va fi una dintre marile fabrici de medicamentedin România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO