Companii

Megapress si-a bugetat o crestere de 30%

26.03.2004, 00:00 35



Compania Megapress, unul din primii trei jucatori de pe piata tipariturilor din Romania, estimeaza pentru acest an o crestere de 30% a veniturilor, pana la 16,5 milioane de dolari, urmare a revigorarii diviziei de editura si a influentei campaniei electorale asupra vanzarilor tipografiei.



Megapress are in plan de asemenea, pentru 2004, o investitie de peste 7 milioane de dolari pentru achizitia si punerea in functiune a unei rotative noi pentru reviste si a unei masini de tipar plana.



"Pe primul trimestru avem deja o crestere de 25,37% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Evolutia se datoreaza atat diviziei de editura (Megapress detine editurile Aramis si Minerva - n.r.), care a beneficiat de reluarea licitatiilor la Ministerul Invatamantului, cat si tipografiei", spune Sorin Penes, director general si actionar majoritar al Megapress.



Compania intentioneaza sa isi mareasca capacitatea de productie pe segmentul revistelor inca de la jumatatea anului trecut, incercand in acest scop sa contracteze un credit de peste 8 milioane de dolari de la Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD).



"In final, din mai multe motive, am ales sa nu mai lucram la acest proiect cu BRD si sa alegem o alta banca. De aceea, procesul a intarziat putin. Estimam ca punerea in functiune a utilajelor va avea loc totusi in vara acestui an iar efectul asupra cifrei de afaceri va fi vizibil in ultimul trimestru al anului", spune Penes.



In prezent, cea mai mare parte a veniturilor tipografiei Megapress sunt aduse de ziare, iar decizia de expansiune a venit ca urmare a tendintelor pietei, pe care se asteapta o crestere considerabila in urmatorii ani pe segmentele de reviste si tiparituri comerciale.



In 2003, Megapress a avut o cifra de afaceri de 12,5 milioane dolari, in crestere cu circa 8% in dolari fata de anul anterior. Circa doua treimi din cifra de afaceri apartine tipografiei iar restul, editurilor.



Megapress este detinuta de Sorin Penes, in proportie de 65%, si fondul de investitii Societe Generale Romania Fund (SGRF) - 35%.



SGRF a devenit actionar al Megapress in 1999, in urma unei majorari de capital de 4 milioane de dolari.



Din cauza maturizarii investitiei SGRF in companie, Megapress a fost scoasa la vanzare anul trecut. Desi initial s-au aratat interesate de achizitie mai multe companii si fonduri de investitii, vanzarea s-a amanat din cauza preturilor mici avansate de ofertanti.



Pe piata tipografiilor mai exista o companie importanta care a atras un fond de investitii strain in structura actionariaului. In 2001, Baring Central Europe Fund a preluat 80% din actiunile Infopress (cea mai mare tipografie din Romania), printr-o majorare de capital de 5,8 milioane de dolari. Cu ocazia majorarii a fost ratificat si un contract de creditare pentru investitii de 4,2 milioane de dolari cu Banca Romana pentru Dezvoltare.



Principalii competitori de pe piata tipariturilor de ziare, reviste si carte sunt Infopress, Imprimeriile Media Pro, Megapress, FED si Monitorul Oficial (Imprimeriile Nationale).
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO