Companii

Mesaje primite la redacţie cu ocazia ZF 25 de ani

29.11.2023, 00:05 52

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest

 

Mulţumesc, ZF!

Joi, 23 noiembrie, am avut ocazia să particip la Aniversarea a 25 de ani a Ziarului Financiar, alături de alte câteva sute de invitaţi. E simplu şi util să citeşti sumarul şti­rilor economice puse la dispoziţie cu ge­ne­rozi­tate şi precizie. Nu am lucrat într-o redacţie, dar am avut prilejul să vad sediul şi cum lucrea­ză o parte din membrii echi­pei care realizează acest produs de excepţie, pentru mediul privat.

Pentru mine, redacţia lor e ca un stup, în care albi­ne­le trudesc zi şi noapte pentru a produce mierea. Fie­ca­re fagure are poziţia lui, cu roluri bine definite, şi toate echipele lucrează sin­cron la producţia pentru BT (bun de tipar). În acest caz, „mierea“ pe care antrepre­no­rii ro­mâni o „degustă“ este informaţia proaspătă, oferită cu profesionalism şi consecvenţă, zi de zi.

Cândva, înainte de criza din 2009 realizam o revistă, EuroInvest. Am închis-o pentru că mergeam pe minus. Costurile depăşeau veniturile şi, din acelaşi motiv, multe publicaţii s-au închis în timp. Aşa am aflat ce înseamnă presiunea timpului în editarea unei informaţii economice. Responsabilul DTP era stresat maxim atunci când trebuia să adune materialele de la colegi şi să le aşeze cu grijă în pagină. Dimineaţa, orice român poate avea ZF pe masă sau poate să-l răsfo­iască online. Munca din spatele ştirilor economice matinale, oferite pe hârtie sau electronic este realmente spectaculoasă. În opinia mea, faptul că ZF a rezistat 25 de ani pe piaţă este deja o performanţă. Nu poţi să ai succes în mass-media financiară decât prin pasiune, tenacitate şi viziune.

Domeniul economico-financiar nu e cancan, satiră, beletristică sau proză. Cu cifrele şi veridicitatea lor nu te joci şi nu le poţi modifica din tastatură, daca vrei să fii credibil. După părerea mea, ca simplu cititor, arta de a spune poves­tea din spatele unor cifre a fost „piesa de rezistenţă“ a conducerii ZF. Toţi cei care au pus umărul la continuitatea şi evoluţia acestui ziar merită felicitaţi.

Şi ar mai fi ceva... Foarte important! Oamenii din spatele ştirilor financia­re nu s-au limitat la părerea lor. Au avut deschiderea să audă şi să lase a fi exprimate şi alte opinii. Ale oricui a vrut să le expună public, prin intermediul lor. De ani de zile scriu aici, despre ce îmi place sau ce nu îmi place în mediul privat. Niciodată nu am fost cenzurat. Nu m-a sunat nimeni de la ZF să-mi sugereze despre ce să scriu sau cum să scriu.

În ziua de astăzi e mare lucru să fii lăsat să te exprimi liber, chiar dacă unele opinii deranjează o parte din cititorii ZF. Suntem diferiţi. Gândim diferit. Avem viziuni de business diferite. Pentru dreptul la liberă exprimare au murit oameni la Revoluţia din 1989. Faptul că ZF a ţinut la statutul jurnalismului independent este un privilegiu şi o mândrie în aceasta meserie.

Ce pot sa spun mai mult? Un simplu „Mulţumesc, ZF“ e prea putin. Voi sunteţi ca o „poză“ care face cât o mie de cuvinte. Prin informaţiile oferite, în ultimul sfert de secol, aţi ajutat mulţi antreprenori să facă bani. Sau, poate şi mai important, să nu piardă bani în perioadele de criză. Pentru asta meritaţi respectul meu. Sunt convins că mediul de afaceri şi antreprenorii români apreciază munca voastră. Voi oferiţi ceea ce noi avem nevoie: „Totul pentru business. Totul este business“.

Mulţi ani buni, ZF!

Dragoş Dragoteanu,

Certified International Property Specialist

 
 

Dragoş Damian, CEO al Terapia

Stimaţi domni,

Vă mulţumesc pen­tru invitaţia de a participa la evenimentul ZF25, a fost o onoare să fiu de faţă ală­turi de mulţi oameni de afa­ceri care au făcut şi fac istorie în Româ­nia. Am întâlnit un ade­vă­rat Parlament al­ter­nativ al mediului de afaceri creat fără inten­ţie, dar cu responsabili­tate de ZF25, de-a lun­gul anilor.

Mai mult ca sigur că v-aţi gân­dit la asta, dar o listare a ZF25 la Bursă ar tre­bui să aibă un succes de casă mai mare decât Hidroelectrica, dacă ar fi să mo­netizăm res­pectul, admiraţia şi da­to­ria morală pe care le de­clară mediul de afaceri faţă de rolul de conector şi catali­zator al ZF25. Asta dacă mediul de afaceri este adevărat faţă de propriile declaraţii, lucru faţă de care eu am deseori reţineri pe care le şi menţionez în opiniile mele – pe care am să contui să le scriu, dacă îmi permiteţi, cu naivitatea şi stângăcia unui ardelean care crede că mediul de afaceri trebuie să schimbe România, dar încă nu o face.

Dacă ar fi fost să interpelez cei 500 de invitaţi pre­zenţi i-aş fi rugat să ridice mâna pe cei care au un abo­na­ment anual la ediţia tipărită sau la ZF corpo­rate… Nu stiu de ce cred că ar fi plutit un sentiment de deza­măgire sau poate că sunt eu „hater“ degeaba când de fapt toţi 500 au astfel de abonamente…

La mulţi ani încă o dată şi un sfârşit de an cât mai bun.

Dragoş

 
 

Mihai Boldijar, vice president region România Bulgaria; managing director, Robert Bosch SRL

Vă felicităm pentru jurnalismul de cali­tate pe care îl oferiţi comunităţii de afa­ceri de un sfert de secol!

În numele Gru­pu­lui Bosch în Ro­mâ­nia, vă mulţumesc pentru parteneriatul de lungă durată care ne leagă.

Mihai Boldijar

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO