Companii

Michael Bleyzer: Pentru companiile din portofoliu vizam listarea in Vest

Michael Bleyzer: Pentru companiile din portofoliu vizam listarea in Vest

Michael Bleyzer, presedinte si CEO al SigmaBleyzer: Nu suntem grabiti. A trebuit sa ne sincronizam afacerile din Romania cu altele din zona astfel incat managementul sa beneficieze de timp suficient.

07.01.2008, 17:47 27

Fondul american de investitii SigmaBleyzer, care a intrat anul trecut in Romania prin achizitia producatorului de lactate Covalact, are in vedere cresterea valorii companiilor achizitionate de 6-7 ori intr-un interval de doi-trei ani.
"Intentia noastra este ca dupa ce cumparam o companie sa-i crestem de 6-7 ori valoarea, iar intr-un interval de 2-3 ani sa o listam pe o Bursa din Vest. Ne intereseaza antreprenorii care doresc sa mentina 20-30% din actiuni. Dorim sa pastram structurile de conducere, ca si numele companiilor acolo unde este cazul", a afirmat Michael Bleyzer, presedinte si CEO al SigmaBleyzer intr-un interviu acordat ZF .
Fondul de investitii a preluat in vara anului trecut 70% din actiunile producatorului de lactate Covalact intr-un deal estimat la 7 mil. euro, aceasta fiind investitia minima pe care americanii sunt dispusi sa o investeasca intr-o companie.
SigmaBleyzer este interesat de grupurile care au nevoie de 20-30 mil. dolari, suma care poate depasi 400 mil. dolari, insa numai pentru o participatie majoritara de 51% pana la 70%. Printre domeniile pe care le vizeaza pe piata locala se numara in special cele de consum: food&beverages si retail, dar si high-tech sau healthcare. Seful SigmaBleyzer este de parere ca Romania este una din tarile cu cel mai mare potential pe termen lung.
"Ne place foarte mult Romania, dar suntem investitori regionali. Ne uitam la toate afacerile atractive din zona, fie ca sunt in Bulgaria, Romania, Muntenegru sau Ucraina", spune Bleyzer.
Biroul din Romania a fost deschis in 2004, iar Covalact este prima afacere a americanilor pe piata locala.
"Avem birouri in mai multe state din zona. Nu suntem grabiti. A trebuit sa ne sincronizam afacerile din Romania cu altele din zona astfel incat managementul sa beneficieze de timp suficient", a spus Bleyzer.
In Romania, reprezentantii fondului se focuseaza pe pietele de dimensiuni medii (mid-market), unde cresterile sunt semnificative.
La Covalact, seful SigmaBleyzer spune ca nu are in vedere schimbarea managementului, in timp ce oportunitatea schimbarii brandului este analizata in prezent. "In ceea ce priveste Covalact ne uitam la extinderea prin achizitii, cat si prin cresterea organica. Noi vedem in aceasta companie o platforma care poate produce pentru Vest", a afirmat Bleyzer.
Privatizarile nu sunt in acest moment pe lista prioritatilor americanilor, insa "pot fi facute exceptii" daca jucatorii sunt interesanti.
Americanii au fost interesati, de asemenea, si de sectorul clinicilor private pe care l-au monitorizat cu atentie, dar si de cel al supermarketurilor. Pe lista tintelor SigmaBleyzer s-a aflat si reteaua de supermarketuri Ethos, o afacere de familie detinuta de sotii Soloman.
SigmaBleyzer are sub administrare fonduri de aproximativ 1 mld. dolari, care poate fi insa marita. Pentru Romania nu este stabilita o anumita suma.
SigmaBleyzer a fost creat in 1994 de catre familia Bleyzer, o familie americana din Taxas cu radacini in Ucraina, iar in prezent este unul dintre investitorii din Europa Centrala si de Est.

Michael Bleyzer, presedinte si CEO al SigmaBleyzer

S-a nascut in 1951 in Ucraina si a absolvit Kharkov Institute of Radioelectronics;
A pus bazele fondului de investitii SigmaBleyzer in 1994;
A detinut mai multe functii in cadrul unor companii precum Exxon Corporation sau Ernst & Young Management Consulting Group;
SigmaBleyzer si-a deschis biroul din Romania in 2004, iar in 2007 a semnat primul deal pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO