În lunile septembrie şi octombrie, datele de la Transelectrica, transportatorul naţional de energie, arată că au primit avizele tehnice de racordare la reţea proiecte eoliene cu o capacitate de 444 MW, la care se adaugă parcuri solare de 845 MW. În bani, aceste proiecte ar necesita investiţii de peste un miliard de euro. Interesant va fi câte se vor realiza.
Germanii de la WPD, suedezii de la OX2, dar şi investitori locali se numără printre cei mai proaspeţi posesori de avize tehnice de racordare la reţea, posibil cel mai vânat document din energie, pentru proiecte eoliene şi solare, arată datele Transelectrica. Ca termene de finalizare, investiţiile vizează intervalul 2025-2027, iar ca ordin de valoare cei aproape 1.300 MW proaspăt avizaţi s-ar traduce în investiţii de peste un miliard de euro.
Cererile primite de Transelectrica până acum din partea potenţialilor investitori în eoliene şi solare se ridică la 60.000 MW, dimensiune care reflectă două lucruri: interesul major pentru regenerabile şi inflaţia de proiecte care nu se vor realiza niciodată. Mai departe, reprezentanţii Transelectrica au mai precizat că în ultimii doi ani au fost emise avize tehnice de racordare pentru 10.000 MW, solar şi eolian, jumătate din această capacitate având deja contractele de racordare la reţea. Pe de altă parte însă, România va termina anul acesta cu circa 800 MW noi de proiecte de energie verde, lucrurile fiind greu de estimat pentru anul viitor.