Companii

Încep să apară proiectele noi ale Enel: 4 parcuri eoliene de peste 500 mil. euro au avizele. Italienii aveau planuri de 2 mld. euro, circa 2.000 MW, pentru România. Le duc grecii mai departe?

Încep să apară proiectele noi ale Enel: 4 parcuri...

Autor: Roxana Petrescu

18.06.2023, 15:02 402

♦ Proiectele care obţin acum avizele dovedesc angajamentul pe care grupul italian îl avea faţă de piaţa locală, angajament care a fost şubrezit de multiplele schimbări de anul trecut, orientarea spre pieţe cu un potenţial de creştere mai bun şi o nevoie clară de a-şi regândi businessul şi reduce datoriile ♦ Rămâne de văzut dacă grecii de la PPC, care au plătit în martie 1,26 miliarde de euro pentru toate operaţiunile Enel din România, vor duce mai departe investiţiile.

Po­tri­vit da­telor pu­bli­cate de Trans­elec­tri­ca, pe 20 a­prilie, pa­tru com­panii de proiect de­ţi­nu­te de Enel Green Power România au obţinut avizul teh­nic de racordare la reţea pentru parcuri eoliene de peste 500 MW, cu o valoare de 565 de milioane de euro. Toate cele 4 par­curi vor fi realizate în judeţul Caraş-Seve­rin, având ca termen de punere în funcţiune finalul anului 2026, respectiv 2028.

Aceste avize arată faptul că italienii de la Enel aveau un plan solid de creştere pe zona de energie verde în România, la care au renunţat după un 2022 plin de modificări legislative în România. Grupul Enel a fost până la finalul anului trecut un jucător ma­jor în energie în România, activ din 2005, cu activităţi în distribuţia şi furnizarea de energie electrică, în domeniul producţiei de energie din surse regenerabile prin ca­paci­tăţi de peste 500 MW operate de Enel Green Power România, precum şi în do­meniul serviciilor energetice avansate. So­cietăţile de distribuţie ale grupului în Ro­mânia sunt prezente în trei regiuni ale ţării, respectiv Muntenia Sud (inclusiv Bucu­reşti), Banat şi Dobrogea, deservind în total peste 3 milioane de clienţi. Enel Energie şi Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică şi gaze naturale, precum şi de servicii cu valoare adăugată. În România, grupul mai are activităţi prin Enel X în domeniul serviciilor inteligente pentru locuinţe, al producţiei de energie la nivelul locului de consum şi al eficienţei e­nergetice, iar prin Enel X Way în domeniul mobilităţii electrice. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO