Companii

Misiune imposibilă: în ultimul deceniu, România a pierdut peste 20% din capacitatea de producţie de energie, dar vrea să termine anul 2030 cu un salt de 70%. Va reuşi?

Misiune imposibilă: în ultimul deceniu, România a...

Autor: Roxana Petrescu

16.02.2024, 13:40 10593

♦ Bilanţul ultimilor ani în ceea ce priveşte unităţile noi de producere a energiei este nemilos pentru că în perioada 2015-2024 România a închis peste 20% din capacitatea sa instalată, un caz rar la nivel european, şi nu a pus nimic în loc ♦ Practic în ultimii zece ani, România nu a pus nicio unitate în funcţiune, dar a avut grijă să închidă o bună parte din centralele pe cărbuni sau gaze ♦ În următorii şapte ani însă, România visează la o creştere a parcului de producţie de 70%, până la circa 30 GW, focusul fiind energia solară, eoliană şi gazul ♦ Va reuşi? Aflaţi de la ZF Power Summit, 27-29 februarie.

Dacă în 2015, România avea 5,7 GW montaţi în producţia de energie pe bază de cărbuni, anul acesta doar 2 GW în centralele pe cărbuni mai funcţionau, iar până în 2030 acestea ar trebui să iasă complet din sistemul energetic local, un exit istoric ţinând cont de importantţa pe care cărbunii au avut-o pentru energia României.

Mai departe, dacă în 2015 România avea 4,5 GW instalaţi în centrale pe gaze, anul acesta capacitatea lor a ajuns la 2,4 GW, pentru ca în 2030 gazul să ajungă din nou la 4,4 GW, arată datele din noul PNIESC (Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice) revizuit, acest plan fiind de fapt adevărata strategie energetică a României. O bună parte din aceste centrale pe gaze ar trebui să fie alimentate chiar de noile cantităţi extrase din Marea Neagră.

Dar cel mai mare salt ar urma să se înregistreze pe partea de energie verde. Astfel, de la un nivel de 1,5 GW în proiecte solare, România ar trebui să ajungă la 8,3 GW la nivelul anului 2030.

„România consideră producţia de energie din surse interne drept cel mai important obiectiv pentru asigurarea securităţii energetice naţionale. În ceea ce priveşte producţia de energie electrică, România urmăreşte menţinerea mixului său energetic diversificat, reducând în acelaşi timp emisiile de GES (gaze cu efect de seră) prin creşterea susţinută a capacităţilor de producţie din SRE (surse regenerabile de energie). Obiectivul pentru 2030 este atingerea unei capacităţi instalate de producţie a energiei electrice de 30,4 GW, marcând o creştere de 47% faţă de 2019. Din această capacitate proiectată pentru 2030, aproximativ 76% va proveni din SRE, asigurându-se astfel utilizarea resurselor interne pentru producerea de energie electrică“, se arată în varianta revizuită a PNIESC-ului, disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO