Companii

MobilRom pregateste cotarea pe pietele de capital

03.05.2000, 00:00 65



Compania Mobil Rom, operator al retelei de telefonie mobila GSM- Dialog, controlat de France Telecom, are in plan listarea peste un an a actiunilor la Bursa pe piata interna si internationala, valoarea companiei, potrivit analistilor, putand atinge 1,5 miliarde dolari, aceasta depinzand de modul in care vor evolua economia romaneasca si afacerile companiei.

"Cotarea actiunilor MobilRom pe pietele de capital face parte din strategia de investitii a companiei si tine cont de felul in care va evolua piata romaneasca de telefonie mobila", a declarat Ziarului Financiar Bernard Moscheni, directorul general al MobilRom.

El spune ca in prima faza, MobilRom ar putea sa lanseze o oferta de 25% din actiunile companiei prin metoda majorarii de capital.

"Nu stim inca in ce fel vom lansa aceasta strategie, dar cred ca initial vom emite 5% din actiuni pe piata interna si 20% pe pietele internationale", spune Moscheni.

Din luna octombrie a anului trecut, sase fonduri private de investitii au devenit actionari la Mobil Rom. Astfel, printr-o investitie de 80 milioane dolari, American International Group's (AIG) New Europe, Polish Enterprise Fund, Innova, Societe Generale Romania Fund, Societe Generale East European Opportunities Fund si Verbena Servicos detin 15% din valoarea capitalului social al companiei.

Potrivit directorului general al companiei, investitiile MobilRom de la lansarea serviciului de telefonie mobila si pana la sfarsitul anului 1999, sunt de aproximativ 450 milioane dolari. Anul acesta sunt prevazute investitii de peste 90 milioane dolari.

Doina Popescu, analist financiar la AIG-New Europe apreciaza ca, in acest moment, valoarea companiei MobilRom s-ar putea ridica intre 800-900 milioane dolari, valoare care ar putea creste spre 1,5 miliarde dolari peste un an, in functie de evolutia companiei pe piata de telefonie mobila. Acest lucru depinde in mod direct si de revigorarea economiei, de puterea de cumparare a populatiei care se regaseste, in final, in veniturile MobilRom. " 1,5 mld.$ nu ar putea sa fie departe de realitate. Toata lumea este innebunita de telefonia mobila", spune Doina Popescu.

In cazul unei companii de telefonie mobila, valoarea ei se calculeaza in functie de numarul de abonati, veniturile medii anuale pe abonat, pe evaluarea fluxurilor monetare actualizate-discount cash-flow. Doina Popescu spune ca Mobil Rom isi va dezvolta serviciile de valoare adaugata care mai tarziu se vor vedea si in venituri.

De la un numar de 750.000 de abonati, cat are in prezent, MobilRom ar putea depasi pana la sfarsitul anului cifra de un milion de clienti.

In plus, pentru a se mentine in fruntea competitiei care va deveni mai stransa odata cu aparitia celui de-al treilea competitor, Cosmorom, MobilRom intentioneaza sa devina din a doua parte a anului furnizor de servicii de internet.

In prezent, actionar majoritar al MobilRom este compania France Telecom care detine 67,71% din actiunile companiei. Ceilalti actionari sunt grupul AIG-New Europe, Societe generale si celelelate fonduri-14,28%, grupul MMR( Mediacom 95, MBL Computers si Radcom)-9,52%, Tomen Company Japonia-5,71% si Alcatel NV Franta-2,86%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO