Companii

Mozaik Investments, cu Sacha Dragic şi Vlad Buşilă printre fondatori, atrage 25 mil. euro prin PNRR pentru a finanţa IMM-uri locale şi din Europa Centrală şi de Est

Mozaik Investments, cu Sacha Dragic şi Vlad Buşilă...

Autor: Cristina Bellu

12.09.2023, 09:40 736

Mozaik Investments, un fond de investiţii lansat în 2019, prin parteneriatul dintre fondatorul SuperBet, Sacha Dragic, un veteran în private equity, Roland Haas, şi un fost bancher M&A, Vlad Buşilă, urmează să primească investiţii din PNRR în valoare de până la 25 mil. euro, pentru a finanţa aproximativ 7-9 companii mici şi mijlocii, cu precădere din retail şi distribuţie, healthcare, producţie alimentară şi comerţul, logistica, servicii financiare şi tehnologie.

Alături de fondurile obţinute din PNRR, finanţarea va fi susţinută şi prin contribuţiile investitorilor privaţi.

“Mozaik va fi un fond axat pe finanţarea IMM-urilor din România şi Europa Centrala si de Est, care va obţine participaţii minoritare semnificative şi va sprijini antreprenorii prin strategii de scalare rapidă a operaţiunilor, intrarea pe noi pieţe sau dezvoltarea de noi linii de produse, operaţiuni de fuziuni şi achiziţii, implementând guvernanţă corporativă şi susţinerea echipei de management”, spun oficialii instituţiilor participante la proiect.

Gestionat de către Fondul European de Investiţii, instrumentul de capital de risc al PNRR finanţează investiţii în întreprinderi mici şi mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie şi proiecte de infrastructură.

“Această aprobare reprezintă un pas important în implementarea iniţiativei de capital de risc din cadrul PNRR, sprijinind, în acelaşi timp, realizarea următorului jalon aferent din cadrul PNRR”.

Până acum, Comitetul de Investiţii a aprobat şase investiţii in valoare de 125 milioane euro în şase fonduri care vor investi în România în următorii zece ani.

Printre acestea se  numără şi fondurile de capital de risc Innova/7, Booster Capital, GapMinder II şi Morphosis Capital II 

În decembrie 2021, Guvernul României şi Fondul European de investiţii au semnat un contract pentru înfiinţarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiţie finanţată printr-o contribuţie de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare”.

Se anticipează că, până în 2026, aproximativ douăzeci de fonduri de investiţii vor obţine resurse pentru a investi în firme româneşti.

Mozaik Investments este o companie de investiţii fondată în 2019, care urmăreşte să investească în companii cu potenţial ridicat de creştere, oferind capital şi know how în schimbul unei participaţii minoritare. Zona de interes a fondului de investiţii este reprezentată de Europa Centrală şi de Est, cu precădere România, şi este acoperită prin cele două birouri din Bucureşti si Viena.

Printre investiţiile Mozaik în România se numără şi lanţul de cafenele 5 To Go, compania de food management Flavours / Stradale şi fintech-ul Pago.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO