Companii

New-Pharm: Investim cu prudenta intr-un lant de drugstore

31.10.2005, 16:20 61

Compania cu capital israelian New-Pharm intentioneaza sa dezvolte pe piata romaneasca un lant de farmacii de tipul drugstore, caracterizate printr-un numar triplu de produse comercializate si o suprafata de cel putin trei ori mai mare decat a unei farmacii obisnuite.

"Planurile noastre prevad deschiderea a 4-5 farmacii de tip drugstore anul viitor. Vom investi cu prudenta pe piata romaneasca, deoarece vrem sa ne obisnuim intai cu particularitatile legislative ale pietei si cu preferintele consumatorilor", a precizat Natan Barkan, directorul general al New-Pharm Europe, compania ce opereaza farmaciile sub brandul New Pharm.

Farmaciile de tip drugstore comercializeaza, pe langa medicamente etice (prescrise prin reteta) si OTC-uri (libere la vanzare), o gama de produse asociate, cum ar fi cosmeticele, produsele de infrumusetare, produse de nutritie, pentru ingrijirea copilului sau chiar textile. Fiecare drugstore este impartit in trei departamente: farmacia propriu-zisa, departamentul de produse cosmetice si restul produselor care nu intra in nici una din primele doua categorii.

Farmaciile obisnuite au o suprafata de cel mult 200 de metri patrati, in tip ce farmaciile de tip drugstore au suprafete cuprinse intre 350 si peste 1.000 de metri patrati, a explicat Barkan. In acelasi timp, portofoliul unui drugstore poate ajunge la 30.000 de produse, in timp ce o farmacie obisnuita are un portofoliu ce nu depaseste 10.000 de produse.

"In momentul de fata negociem pentru doua locatii in Bucuresti, dar nu vrem sa ne grabim. Trebuie sa fii putin umil cand intri intr-o piata noua, diferita. O adevarata oportunitate in opinia noastra este segmentul produselor pentru ingrijirea copilului", a mai spus Barkan. New-Pharm opereaza un lant de 53 de farmacii pe piata din Israel.

Investitia necesara pentru amenajarea unui drugstore este de aproximativ 250.000 de euro, in conditiile inchirierii spatiului aferent, la care se adauga si stocul initial, de pana la 200.000 de euro.

"Veniturile pe care le genereaza un drugstore in Israel sunt de circa 200.000 de euro lunar. Deocamdata nu putem anticipa veniturile realizate pe piata din Romania", a relatat seful New-Pharm.

Compania a deschis prima farmacie de tip drugstore in Constanta, in cadrul Tomis Mall. De asemenea, New-Pharm a inchiriat un spatiu comercial in cadrul proiectului EuroMall din Pitesti.

New-Pharm s-a aflat in negocieri pentru preluarea lantului de farmacii Eurofarmacia, cu un format oarecum similar. Cele 13 farmacii ale lituanienilor de la VP Group, actionarul Eurofarmacia, au fost preluate in cele din urma de distribuitorul de medicamente Montero.

Actionarii New-Pharm Europe sunt companiile New Pharm si Elran Holding, controlate de investitori israelieni.

Piata farmaciilor este intr-o situatie de incertitudine in urma proiectului de lege a farmaciei, care prevede limitarea numarului de farmacii detinute de un singur operator.

Situatia creata a determinat companiile de retail de medicamente sa suspende temporar planurile de extindere si o parte din investitiile aflate in desfasurare. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO